Zorunlu trafik sigortası

Zorunlu Trafik Sigortasi

Her yıl belli dönemlerde araç sahipleri tarafından yaptırılan zorunlu trafik sigortası, kaza ve diğer rizikolara karşı kapsayıcı bir teminat sağlar. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından belirlenen zorunlu trafik sigortası teminatları, trafikte meydana gelebilecek zararlara karşı araç sahiplerini ve kişileri karşılaşabilecekleri maddi zararlardan korumaya yardımcı olur.

ENP-21734-BILGI-BANKASI-BIREYSEL-ONLINE-KREDI-KARTI-BASVURUSU-300x250

Zorunlu trafik sigortası nedir?


Zorunlu trafik sigortası, kara yollarında seyreden motorlu taşıtların neden olabileceği kaza, kayıp ve mağduriyet durumlarında, karşı tarafa ait hukuki sorumlulukları karşılayan ve her sene yaptırılması zorunlu olan bir sigorta türüdür. Araç sahibinin yaşı, tecrübesi ya da zaman içerisinde kazanılan hasarsızlık indirimi ve sigorta puanı gibi hususlar, sigorta poliçesinin fiyatlandırılmasında büyük önem taşır. Araç sahibinin yaşadığı şehir ve aracın özellikleri de sigorta fiyatları üzerinde etkili olabilir. Ayrıca araç trafiğinin yoğun olduğu ve kaza risklerinin yüksek olduğu büyük şehirlerde çıkarılan sigorta ücretleri, nüfusu az olan, sakin ve kaza oranı düşük şehirlere kıyasla daha yüksek olabilir.


Zorunlu trafik sigortası ücretleri kullanıcıların zaman içinde edindikleri sürücü puanına uygun bir şekilde ayarlanır. Örneğin; ilk kez araç sahibi olan sürücüler, toplamda 7 basamak bulunan bir değerlendirme sisteminde, orta seviye olan 4. basamak üzerinden sigorta primi ödemeye başlarlar. Araç sahibi aracını satmaz ve bir yıl boyunca herhangi bir kazaya karışmaz ise bir üst basamak olan 5. basamağa yükselir ve sonraki yıl için daha az poliçe ödemesi yapar. İyi sürücü olma özelliğini iki yıl daha devam ettirebilen araç sahipleri, önce 6. basamağa bir sene sonra da en yüksek seviye olan 7. basamağa ulaşarak minimum prim ödemesi ile zorunlu trafik sigortalarını yenileyebilirler. Trafikte kazaya karışan ve önemli trafik kurallarına uymayan sürücüler ise birinci basamağa doğru geriler ve tavan sigorta primi ödemekle karşı karşıya kalabilirler. Trafikte sakin kalmak, tüm kurallara uymak ve hız limitleri dâhilinde araç kullanmak ise hem trafik sicilinizi düzeltebilir hem de güvenle seyahat edebilmenize olanak tanır.


Zorunlu trafik sigortası ile kasko sigortası zaman zaman karıştırılabilmektedir. Kasko sigortası, araç sahiplerinin isteğine bağlı olarak yaptırılır ve sürücü kusurlu olsun ya da olmasın araca ait her türlü zarara karşı geniş teminatlar içeren bir poliçe ile korunur. Trafik sigortasının ise araç sahiplerinin isteklerinden bağımsız olarak her yıl yenilenmesi gerekir. Zorunlu trafik sigortası ödenmemiş araçlar ile trafiğe çıkmak kesinlikle yasaktır. Sigortasız yakalanan araçlar trafik bölge şubelerine ait otoparklara çekilir ve araç sahipleri günlük otopark ücreti, çekici ücreti ve ceza dâhil olmak üzere çok sayıda caydırıcı yaptırım ile karşılaşabilir. Trafikten men edilen araçlar, ancak trafik sigortası ve otopark masrafları ödendikten sonra trafiğe tekrar çıkarılabilir.


Zorunlu trafik sigortası taksitleri


Zorunlu trafik sigortası, motorlu taşıtlar vergisi (MTV) ve araç muayenesi, araç sahiplerinin belli dönemlerde yaptırmakla yükümlü oldukları temel işlemler arasında yer alır. Araç muayenesi binek otomobiller için iki yılda bir, ticari araçlar için yılda bir ve sıfır binek araçlar için üç yılda bir (bir defaya mahsus) olmak üzere belli aralıklarla gerçekleştirilir. Motorlu taşıtlar vergisi (MTV) , her yıl iki eşit taksit üzerinden tahsil edilir ve vergi tutarının gecikmeye düşmemesi için Ocak ve Temmuz aylarında ödeme yapılması gerekir. Zorunlu trafik sigortasına ait ödemeler ise yıllık olarak gerçekleştirilir. Araç sigortası sadece araç sahibinin adına yaptırılabilir ve poliçe geçerliliği aracın satılması ya da farklı bir şahsa devredilmesinden sonra sona erer.


Zorunlu trafik sigortası, noter işlemlerinin ardından yeni araç sahibine aktarılamaz. Poliçe geçerliliğini yitirir ve yeni araç sahibi kendi adına yeni bir trafik sigortası yaptırmak zorundadır. Araç satış işlemlerinin ardından yeni araç sahibine yaklaşık 10 gün süre tanınır. Bu süre içinde kullanıcılar sigorta firmalarından fiyat teklifi alabilir ve beklentilerine en uygun zorunlu trafik sigortasını kolaylıkla yenileyebilirler. Sigorta başlangıç tarihi ile bitiş tarihi arasında 12 ay bulunur. Bu süre dolmadan trafik sigortasının yenilenmesi ve poliçe bilgilerinin güncellenmesi gerekir. Aksi halde araç sahibi aracın ceza alarak trafikten men edilmesi durumu ile karşı karşıya kalabilir. Bu sorunları yaşamamak için zorunlu trafik sigortasının zamanında yaptırılması tavsiye edilir.


Genellikle zorunlu trafik sigortası yaptırırken araç sahiplerine ödemeleri için ekstra bir taksit hakkı verilmez ve ödemelerin peşin olarak gerçekleştirilmesi istenir; ancak yükselen trafik sigortası fiyatları ve diğer zorunlu ödemeler araç sahiplerini ödeme konusunda zorlayabilmektedir. Araç sahiplerine sigorta ödeme kolaylığı sunan sigorta şirketleri ve bankalar, tek çekim yerine 2, 3 ve 6 ay gibi taksit seçenekleriyle ödeme seçeneklerini çok daha esnek hale getirebilmektedir. Bunun yanı sıra, poliçenin iptali halinde eski araç sahibi poliçenin geçerliliğini yitirdiği günden itibaren geriye kalan poliçe bedelini de kolaylıkla tahsil edebilir. Ödemeler taksitle gerçekleştirilmiş ise geriye kalan tutar, taksit sayısına uygun olarak eski araç sahibinin kredi kartına ödenir. Peşin ödeme yapıldı ise geriye kalan miktar, doğrudan kullanıcının banka hesabına aktarılabilir.


Zorunlu trafik sigortası ödeme yöntemleri


Trafik sigortasına ait ödemeleri geciktirmemek ve poliçe yenileme zamanından önce ödeme yapmak araç sahipleri için büyük önem taşımaktadır. Zorunlu trafik sigortası ödeme işlemler farklı kanallardan rahatlıkla gerçekleştirilebilir. Banka kartı ile ödeme, kredi kartı ile ödeme ve internet bankacılığı vasıtası ile ödeme yapmak ya da otomatik ödeme talimatı oluşturmak, kullanıcılara kolaylık sağlayan başlıca ödeme metotları arasında bulunur. Ayrıca PTT şubelerinden ve banka şubelerinden ödeme yapabilmek de mümkündür. PTT ve banka şubelerinin belli mesai saatleri dâhilinde çalıştıklarını ise unutmamak gerekir.


Hafta içi ödeme yapmaya çalışmak ve bunun için ekstra zaman ayırmak yoğun tempoda çalışan birçok kişi için zorlayıcı olabilir. Ayrıca ödeme işlemleri için uzun bir süre sıra beklemek geleneksel ödeme yöntemlerinin dezavantajları arasında gösterilebilir. Banka havalesi ile ödeme yöntemi ise sıra beklemeden ve zaman kaybetmeden gerçekleştirebileceğiniz kolay bir ödeme seçeneğidir. Havale ya da EFT ile sigorta ve poliçe taksitlerinize ait ödeme işlemlerini zaman kaybetmeden gerçekleştirebilirsiniz. Kartınızda yer alan taksit yapabilme kolaylığı ise ödemenizi tek çekim olarak yapmak yerine harcamalarınızın taksitlendirilebilmesi açısında sizlere destek olur. Zorunlu trafik sigortası ödemelerinizin yanında isteğe bağlı olarak alabileceğiniz ek poliçe hizmetlerinden de taksitli alışveriş avantajı ile faydalanabilirsiniz.


Otomatik ödeme talimatı sayesinde zorunlu trafik sigortasına ait ödemeleri kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Otomatik ödeme talimatı için hem banka şubelerinden hem de telefon bankacılığı veya internet şubesi üzerinden talepte bulunabilirsiniz. Anlaşmalı olduğunuz bankaların internet bankacılığı hizmeti sayesinde birkaç adımda talimat oluşturabilirsiniz. Ödeme kaynağı olarak vadesiz mevduat hesabınızı ya da kredi kartınızı tanımlayabilirsiniz. Otomatik ödeme talimatından sonra vadesiz hesabınızda zorunlu trafik sigortanıza ait poliçe bedelini karşılayabilecek miktarda bir mevduatın bulunup bulunmadığına da dikkat etmekte fayda vardır. Otomatik ödeme talimatını kredi kartınız üzerinden tanımladıysanız, kredi kartınızın limitini kontrol etmeniz yeterlidir.


Havale, EFT, otomatik ödeme ve diğer kurumsal ödeme işlemlerini ücretsiz olarak gerçekleştirebilmenize olanak tanıyan Enpara.com sayesinde siz de zorunlu trafik sigortası taksitlerinizi bankaya gitmeye gerek kalmadan ödeyebilirsiniz. Müşterimiz olmak isterseniz web sitemizden başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.


 
ENP-21734-BILGI-BANKASI-BIREYSEL-ONLINE-KREDI-KARTI-BASVURUSU-946x145

İlgili ürünler

Daha fazla bilgi

  • Zorunlu trafik sigortası nasıl yapılır?

    Motorlu taşıtlar vergisi (MTV) yılda iki ödeme olarak tahsil edilebilirken ve yıl boyunca geçerliliğini koruyabilirken zorunlu trafik sigortası, araç satış işlemlerinin ardından sona erer ve yeni araç sahibi kendi üzerine aracını sigortalatmak ile yükümlü olur. Bu nedenle poliçenin başlangıç ve bitiş tarihleri ve arada maksimum bir yıllık bir zaman aralığının olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ayrıca ikinci el olarak satın aldığınız bir aracın sigortası, noter işlemlerinden sonra 15 gün içerisinde yapılmalıdır.

  • Zorunlu trafik sigortası ödeme yöntemleri nelerdir?

    Araç sahiplerinin yılın belli dönemlerinde ödemekle yükümlü oldukları zorunlu trafik sigortası, sürücülere araçlarını güvenle kullanabilme olanağı sunar. Araç alım işlemlerinin ardından yaptırılan zorunlu trafik sigortasını zamanında ödemek ise önem taşır. Aşağıda yer alan zorunlu trafik sigortası ödeme yöntemleri sayesinde gecikmeye düşmeden ve pratik bir şekilde trafik sigortası ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.

    Kredi kartı ile ödeme

    Kredi kartı veya banka kartı ile zorunlu trafik sigortası ödeme , araç sahipleri tarafından sıklıkla tercih edilen ödeme yöntemleri arasında yer alır. Günlük hayatın yoğun temposu içinde sigorta ödemelerini aksatmadan gerçekleştirebilmek zorlaşabilir. Kartınız ile ödeme yapma kolaylığı ise zamanı daha etkin bir şekilde kullanabilmenizi ve ödemelerinizi taksitlendirebilmenizi mümkün hale getirir. Zorunlu trafik sigortanızı kartınız üzerinden tek çekim olarak ya da genellikle 3, 6 ve 9 ay gibi taksitlere bölerek ödeyebilirsiniz. Zorunlu trafik sigortasının yanı sıra DASK ve diğer sigorta poliçlerinde de taksitli ödeme seçeneğini kullanabilirsiniz.

    Otomatik ödeme talimatı ile ödeme

    Anlaşmalı olduğunuz bankalar aracılığıyla vadesiz hesabınıza bağlı mevduatlar üzerinden veya kredi kartınızdan günü geldiğinde ödeme yapabilmenizi sağlayan bir otomatik ödeme talimatı oluşturabilirsiniz. Bu işlem için ödeme tarihinden önce vadesiz hesabınızda trafik sigortanızı rahatlıkla karşılayacak miktarda mevduatınızın olması veya limit tanımlamanız yeterlidir. Günü geldiğinde sistem otomatik olarak sigorta ödemenizi başarıyla gerçekleştirir ve ödeme işlemi ile ilgili olarak genellikle sizi bilgilendirir.

    Havale ile hızlı ödeme

    Havale ile zorunlu trafik sigortası ödeme işlemi hem işlem kolaylığı hem de sorunsuz ödeme seçenekleri sayesinde tercih edebileceğiniz oldukça kolay ödeme yöntemlerinden biridir. Havale yöntemi ile tüm sigorta ve poliçe ödemelerinizi sorunsuz, hızlı ve hatasız bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Vadesiz mevduat hesabınız üzerinden zaman kaybetmeden zorunlu trafik sigortası ödemelerinizi yapabilirsiniz.

    Diğer yöntemler ile ödeme

    Yurt genelinde bulunan tüm PTT şubelerinden ve anlaşmalı banka şubelerinden zorunlu trafik sigortası için ödeme yapabilirsiniz. Ancak geleneksel kanallardan sadece belli mesai saatleri içinde ödeme yapabilmeniz mümkün olur. Çalışma hayatında ve günlük işleriniz arasında yapılan bu tarz ödeme işlemleri oldukça zahmetli olabilir. İnternet bankacılığı kanalı ile sağlanan pratik işlem seçenekleri ise sıra beklemeden ve zaman kaybetmeden zorunlu trafik sigortası ödemesi yapabilmenize olanak tanır. Türkiye’nin masrafsız dijital bankacılık platformu olan Enpara.com sayesinde havale ve EFT gibi para transferi işlemlerinizi ücretsiz olarak yapabilir, zorunlu trafik sigortası ödemelerinizi internet veya cep şubesi üzerinden kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Siz de müşterimiz olmak isterseniz web sitemizden başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

  • Zorunlu trafik sigorta bedeli geri alınabilir mi?

    Zorunlu trafik sigortası aracın satılması, aracın el değiştirmesi, araç sahibinin geçici olarak aracını başka bir şahsa devretmesi veya sigorta süresi içinde gerçekleştirilen diğer değişiklikler nedeni ile iptal edilebilir. Araç sahibinin aracını satmak istemesi poliçe iptaline neden olan en önemli gerekçeler arasında yer alır. Yeni araç sahibi eski sigortayı kullanamayacağı için poliçe iptalinin yapılması ve ardından işlemlerin güncellenerek genellikle 10 gün içinde yeni araç sahibinin trafik sigortasını yenilemesi gerekir.

    Yenileme işleminin ardından iptal olan poliçeye ait primin belli bir bölümü eski araç sahibine iade edilir. Örneğin; eski araç sahibi zorunlu trafik sigortası için 600 TL ödemiş ve aracını iki ay kullandıktan sonra satmış ise aracını kullanmadığı aylara ait olan yaklaşık 500 TL’lik poliçe prim tutarını geri alır. Kredi kartı dışında nakit ya da para transferi yöntemi ile ödeme sağlandıysa çekilen tutar nakit olarak ilgili hesaba aktarılır. Zorunlu trafik sigortası kredi kartı üzerinden taksitlendirilmiş ise toplam taksit sayısına uygun olarak kredi kartı hesabına geri ödeme sağlanır.

  • Zorunlu trafik sigortası taksitlendirilebilir mi?

    Zorunlu trafik sigortası kanuna göre peşin olarak tahsil edilmesi gereken bir sigorta türüdür, ancak sigorta firmaları ve bankalar genellikle 3, 6 veya 9 ay gibi vadelerle ödemeleri taksitlendirebilirler.

Enpara.com Bilgi Bankası’nda yer alan tüm içerikler yalnızca bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Burada sunulan bilgilerin kesin doğruluğu garanti edilmemekte olup Enpara.com’un sunmakta olduğu veya sunacağı ürünlerle, servislerle veya kampanyalarla ilgili bir taahhüt içermemektedir. İçeriklerde yer alan bilgiler hakkında konunun uzmanlarına danışmanızı ve önerileri uygulamadan önce uzman görüşlerinden faydalanmanızı tavsiye ederiz.