Likit fon nedir?

Likit Fon Nedir?

Para, finansal varlığınızı temsil eden araçlardan biridir ancak herhangi bir yatırım aracına yönlendirilmediğinde paranızın alım gücü düşebilir. Enflasyon oranı ile bağlantılı olarak satın alabileceğiniz ürün ve hizmetlerin sayısının azalması, alım gücünüzün düştüğünü gösterir. Bu nedenle birikim yaparken paranızın değerinin korunması önem arz eder. Paranızın durduğu yerde değerini kaybetmemesi için pek çok yatırım aracı bulunur. Bu yatırım araçlarının en basiti, vadeli mevduat hesabıdır. Birikiminizi vadeli mevduat hesabında tutarak faiz getirisi elde edebilir ve alım gücünüzün azalmasını önleyebilirsiniz. Vadeli mevduat hesabı gibi bankacılık enstrümanları dışında para piyasaları ya da sermaye piyasası araçlarına da yatırım yapabilirsiniz. Likit fon, birikim yapmak için tercih edilen para piyasası araçlarından biridir. Bir yatırım enstürmanı olan likit fon, yatırım fonunun bir çeşididir. Bu nedenle "Likit fon nedir?" sorusunu cevaplamadan önce yatırım fonlarının işleyişinin genel olarak anlaşılması gerekir.


 
ENP-21734-BILGI-BANKASI-BIREYSEL-YUKSEK-MEVDUAT-FAIZ-ORANLARI-300x250

Yatırım fonları, hisse senedinden hazine bonosuna kadar birçok yatırım enstrümanının bir havuzda toplandığı ve yatırımcıya tüm bu yatırım entrümanlarının getirilerinden faydalanma imkânı veren yatırım araçlarıdır. Yatırım fonları, yatırımcılardan katılım payı karşılığında toplanan birikimlerden bir portföy oluşturulduğu ve bu portföyün yatırımcılar hesabına profesyonel yöneticiler tarafından inançlı mülkiyet esaslarına göre yönetildiği mal varlıklarıdır. Portföyün katılım payı karşılığından toplanan fonlardan oluşması, her yatırımcının, fonun sahip olduğu portföyün bir kısmına ortak olduğunu gösterir. Böylece yatırım fonuna katılarak aynı anda birden fazla yatırım ürününe yatırım yapmış olursunuz. Aynı zamanda yatırım fonu katılım payı satın alarak farklı yatırım ürünlerine yaptığınız yatırımları bireysel olarak tek tek takip etmekten kurtulursunuz. Çeşitli para ve sermaye piyasası araçlarında riskin dağıtılması esaslarına göre yönetilen yatırım fonları, yatırımcılara düşük risk oranı ve cazip getiriler sunar. Sermaye Piyasası Kanunu'nda düzenlenen yatırım fonları, kurumsal ya da bireysel yatırımcılar tarafından gelen fonlarla oluşturulan portföylerdir. Bu portföyler, Sermaye Piyasası Kanunu gereği hazine bonoları, devlet tahvilleri, hisse senetleri ya da değerli maden gibi birçok faiz getirili menkul kıymetten oluşur. İlgili kanuna göre yatırım fonları; bankalar, aracı kurumlar ya da işletmeler tarafından ihraç edilir. Likit fonlar da Sermaye Piyasası Kanunu'nda tanımlanmış yetkili kuruluşlar tarafından ihraç edilen yatırım fonlarının bir alt çeşididir.


Likit fon çeşitleri nelerdir?


Yatırım fonları, portföyde bulunan finansal araçlara göre farklı getirilere sahiptir. Yatırım fonları, portföy dağılımına göre "A tipi yatırım fonları" ve "B tipi yatırım fonları" olarak ikiye ayrılır. A tipi yatırım fonu, portöyün belli bir kısmı ile Türk şirketlerinin hisse senetlerine yatırım yapılan yatırım fonlarına verilen addır. Dolayısıyla A tipi yatırım fonları, hisse senedi ağırlıklı yatırım fonları olarak bilinir. Portföy dağılımında hisse senedi yatırımının ağırlığı ne kadar yüksekse getiri ve risk profili de o kadar yüksek olur. Hisse fonu, değişken fonu, karma fonu ve sektör fonu, A tipi yatırım fonlarının alt çeşitleri arasında yer alır. Hisse fonunda portföyün bir kısmı hisse senedinden oluşur. Bu da hisse fonunun borsadaki fiyat değişimlerinden yüksek oranda etkilenmesi anlamına gelir. Bu fon çeşidinde riskle birlikte kâr marjı da yüksektir. Karma fonlarda portföyün belli bir kısmını oluşturan en az iki sermaye piyasası aracı bulunur. Karma fonda döviz, hisse senedi, değerli maden ve sabit getirili menkul kıymet gibi yatırım araçları kullanılabilir. "Değişken fon" olarak da tanımlanan yatırım fonunda portföy oluşturulurken yatırım aracı miktar kısıtı bulunmaz. Bu nedenle değişken fonlar, A tipi ve B tipi değişken fonlar olarak ikiye ayrılır. A tipi değişken fonda hisse senedinin ağırlığı da vardır. Diğer bir A tipi yatırım fonu çeşidi olan sektör fonunda ise portföyün ağırlıklı kısmı belli bir sektörde faaliyet gösteren şirketlere ait hisse senetlerinden oluşur.


B tipi yatırım fonlarına "likit fon" denir. Likit fon, daha çok enflasyonun etkisinden korunmak isteyen ve yüksek getiri beklentisi olmayan yatırımcılar tarafından tercih edilir. Likit fonda toplam portföy değerinin büyük bir kısmı, hazine tarafından ihraç edilen tahvil ve bonolar ya da özel sektör borçlanma araçlarından oluşur. Bu dağılım, likit fon yatırımcısı açısından sürekli faiz getirisi demektir. Likit fon; B tipi likit fon, B tipi orta-uzun vadeli borçlanma araçları yatırım fonu, B tipi eurobond borçlanma araçları yatırım fonu, B tipi uzun vadeli yatırım fonu gibi alt gruplara ayrılabilir. B tipi likit fon, genel olarak, vadesine belli bir günden az kalmış repo ve ters-repolardan oluşur. Bu tür likit fonlarda hisse senedi ve tahvil-bono gibi orta ya da uzun vadeli hazine kâğıtları bulunmaz. Bu nedenle B tipi likit fonlarda yatırımcının kayıp riski oluşmaz. Yatırımcı, B tipi likit fon katılım payını anlık olarak kolay bir şekilde alıp satabilir. B tipi orta-uzun vadeli borçlanma araçları yatırım fonunda ise büyük oranda kamu ve özel sektör borçlanma aracı bulunur. B tipi orta-uzun vadeli borçlanma araçları yatırım fonunun hedefi, orta ve uzun vadede kamu borçlanma araçları üzerinden faiz getirisi elde etmektir. Bu tür fonları genellikle tahvil ve bono yatırımı yapmak isteyen yatırımcılar tercih eder. B tipi Eurobond borçlanma araçları, yatırım fonu portföyünde Hazine tarafından ihraç edilen Eurobond gibi dış borçlanma araçları ve özel şirketlerinin yurt dışına ihraç ettiği döviz cinsi borçlanma araçları bulunur. B tipi Eurobond borçlanma araçları yatırım fonunda yabancı borçlanma araçlarının oranı, belli bir oranı geçemez. Likit fon çeşitlerinden bir diğeri olan B tipi uzun vadeli yatırım fonu ise ortalama vadesi belli bir günden fazla olan ve portföyün büyük kısmı, kamu ve özel sektör borçlanma araçlarından oluşan fon türüdür.


Yatırım aracı olarak likit fonların avantajları


Yatırımcıya birikimlerini oldukça düşük ya da risksiz olarak değerlendirme imkânı veren likit fonların birçok avantajı vardır. Bu avantajlardan ilki, likit fonların çok kısa sürede nakde çevrilebilmesidir. Fon portföyündeki değer artışları, günlük olarak portföy değerine yansır ve işlemiş gelir katılım payınıza dâhil edilir. İsterseniz ihityaç duyduğunuz kısmı isterseniz işlemiş gelirle birlikte payınızın tamamını dilediğiniz zaman satabilir ve birikiminizi nakde dönüştürebilirsiniz. Likit fon için sayılabilecek diğer bir avantaj da profesyonel yönetimdir. Piyasalar, uzmanlar tarafından sürekli takip edilir ve yatırım portföyü çeşitlendirilerek riski minimize eden profesyonel bir yönetim sağlanır. Katılımcı olarak sizin tek yapmanız gereken, katılım payını satın alarak bu portföye dâhil olmaktır. Bu da size zaman tasarrufu sağlar. Likit fonun diğer bir avantajı ise kolay işlem fırsatı sunmasıdır. Likit fon alış-satış işlemlerinizi internet bankacılığı, mobil bankacılık gibi birçok kanaldan kolaylıkla yapabilirsiniz. Likit fon, aynı zamanda küçük tasarruflarınızı büyük birikimlere dönüştürmenin en risksiz yollarından biridir. Likit fonların en önemli avantajlarından biri de yatırımınızın güvenilir bir kanalla yönetilmesidir. Likit fonlar, yetkili ve kamu denetimine tabi kuruluşlar tarafından ihraç edildiğinden, birikiminiz, yetkilendirilmiş kişiler tarafından yönetilir. Böylece dolandırıcılık gibi kaygılardan uzak bir şekilde hem güvenli bir araca yatırım yapmış hem de paranızın değerini korumuş olursunuz.


Türkiye'nin ilk şubesiz dijital bankası olan Enpara.com da birikimleriniz için birçok fırsat sunar. Enpara.com Vadeli Mevduat Hesabı ve Birikim Hesabı açarak avantajlarından hemen yararlanabilirsiniz.


 
ENP-21734-BILGI-BANKASI-BIREYSEL-YUKSEK-MEVDUAT-FAIZ-ORANLARI-946x145

İlgili ürünler

Daha fazla bilgi

  • Likit fon nedir?

    Temel olarak bir değişim aracı olarak tanımlanan para, aynı zamanda finansal varlığınızı temsil eder. Ancak, paranın satın alma gücü, fiyat hareketlerine ve enflasyona bağlı olarak düşebilir. Paranızın alım gücünü korumasına yönelik süreçlere ise basitçe "finansal yatırım" denir. Finansal yatırımın amacı, sadece paranızın alım gücünü koruması değildir. Aynı zamanda birikiminizin değerinin artmasını da sağlamaktır. Paranızın değerini kaybetmemesi için yatırım yapabileceğiniz pek çok yatırım aracı bulunur. Örneğin altın, en geleneksel yatırım araçlarından biridir. Vadeli mevduat hesapları da ilk akla gelen yatırım araçları arasında yer alır. Banka nezdinde vadeli mevduat hesabı açarak, birikiminizle faiz getirisi elde edebilir ve paranızın satın alım gücündeki olası düşüşleri önleyebilirsiniz. Ayrıca para piyasası veya sermaye piyasası araçları da başvurabileceğiniz yatırım araçlarıdır. Risksiz yatırım dendiğinde ilk akla gelen sermaye piyasası yatırım araçlarından biri, likit fonlardır. Likit fonlar, birikiminiz karşılığında belirli bir getiri elde edebileceğiniz, anaparayı kaybetme riski ile karşılaşmayacağınız ve dilediğiniz zaman kolaylıkla nakde dönüştürebileceğiniz yatırım fonları olarak tanımlanabilir.

  • Likit fon özellikleri nelerdir?

    Likit fonlar, Sermaye Piyasası Kanunu'nda düzenlenmiş ve Kanun'da belirlenen yetkili kuruluşlarca ihraç edilen yatırım fonlarının bir türüdür. Yatırım fonu, yatırımcıların katılım payı olarak ödediği tutarlarla oluşturulan portföyün, yatırımcılar adına profesyonel yöneticiler tarafından inançlı mülkiyet esaslarına göre yönetildiği mal varlıklarını ifade eder. Yatırım fonuna katılmak, birden fazla yatırım enstrümanına yatırım yapmak anlamına gelir. Bu sayede her bir yatırım ürününü bireysel olarak takip etmenize gerek kalmaz. Yatırım fonları; hazine bonosu, devlet tahvili, hisse senedi gibi birçok yatırım aracını bir havuzda toplayarak, yatırımcıya bu havuzun getirilerinden yararlanma olanağı tanır ve bu havuzdaki yatırım enstrümanlarına göre farklı şekillerde adlandırılır. En temel sınıflandırma A tipi yatırım fonları ve B tipi yatırım fonlarıdır. A tipi ve B tipi yatırım fonları da kendi içerisinde yeniden ayrışır.

    Likit fonlar, B tipi yatırım fonlarını temsil eder ve portföyünde en az %25 oranında hisse senedi barındıran A tipi yatırım fonlarının aksine riski oldukça düşüktür. Likit fonların portföyün en az %80'i hazine bonosu, devlet tahvili ve özel sektör borçlanma araçları gibi faiz getirisine dayanan ve vadesine en fazla 180 gün kalan yatırım araçlarından oluşur. Bu nedenle likit fonların getiri oranı çok yüksek değildir ve öncelikli amacı, enflasyonun etkisinden korunmak olan yatırımcılar tarafından sıklıkla tercih edilir.

    Günlük bankacılık işlemlerinizi pratik bir şekilde gerçekleştirmenizi sağlayan Enpara.com, birikimleriniz için birçok fırsat sunar. Enpara.com vadeli mevduat hesabı ve birikim hesabı, paranızın değerini korumasına destek olur.

     

Enpara.com Bilgi Bankası’nda yer alan tüm içerikler yalnızca bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Burada sunulan bilgilerin kesin doğruluğu garanti edilmemekte olup Enpara.com’un sunmakta olduğu veya sunacağı ürünlerle, servislerle veya kampanyalarla ilgili bir taahhüt içermemektedir. İçeriklerde yer alan bilgiler hakkında konunun uzmanlarına danışmanızı ve önerileri uygulamadan önce uzman görüşlerinden faydalanmanızı tavsiye ederiz.