Tarım bankacılığı

Tarım Bankacılığı

Tarım Bankacılığı, üreticilerin tarımsal işletmelerini geliştirmek ve ihtiyaçlarını gidermek amacıyla sunulan bankacılık hizmetlerindendir. Elverişli toprak yapısı ve iklimi sayesinde yaklaşık 38 milyon 380 bin hektarlık bir tarımsal alan dilimi ile Türkiye'de tarımın önemli bir yeri vardır. Bununla birlikte hem kentsel hem de kırsal kesimde istihdam açısından da bakıldığında tarımın oranı, yine, oldukça yüksektir. Üretim ve istihdamın artması, tarım sektöründeki gereksinimlerin karşılanması, sermaye yetersizliğine çare bulunması amacıyla Tarım Bankacılığı alanında sürekli olarak çalışmalar yapılır. Tarım Kredileri, genellikle üreticilerin tarım işlerini daha verimli bir şekilde yürütmeleri için kullanabilecekleri avantajlı faizli ve tarım sektörünün dinamiklerine uygun vade seçenekleri olan kredilerdir. Sadece faaliyetlerini genişletmek için değil; aynı zamanda mevcut birimleri ekonomik açıdan uygun hâle getirmek, nadas veya atık alanlarını ekime hazırlamak için toprak satın almak amacıyla da üreticilerin finanse edilmeye ihtiyaçları vardır.


ENP-21734-BILGI-BANKASI-SIRKETIM-POS-300x250

Tarım Kredileri; mevsimlik tarımsal faaliyetlerin veya hayvancılık, balık kültürü, arazi ya da tarımsal araçların satın alınması gibi ilgili faaliyetlerin finanse edilmesi için bir üretici tarafından elde edilen kredidir. Ayrıca, arazi veya tarımsal araçların satın alınması, ürünlerin depolanması ve taşınması da tarımsal krediler kapsamındadır. Üreticilere yönelik krediler, genellikle uzun vadeli olarak tasarlanır. Hasat dönemi sonrasında da geri ödemesi yapılacak şekilde ödeme planı oluşturulabilir.


Tarım Bankacılığı’na neden ihtiyaç duyulur?


Tarım Kredisi, tarımsal işletme ve ilgili faaliyetler için tarım, yetiştirme ve işletme sermayesi gibi maliyet kalemlerini karşılamak için kullanılabilecek kredidir. Bu kredi, aynı zamanda büyükbaş hayvan alımı, tarım ve sulama için ekipman alımı ya da diğer tarımsal ihtiyaçlar için kullanılabilir. Ayrıca, yatırım açısından bakıldığında projeli yatırım kredileri ya da tarımsal yatırım kredileri gibi farklı kredi türleri de bulunur. Krediler, ayni olarak sizlere sunulabileceği gibi nakdi olarak da sağlanabilir. Tarım Bankacılığı, üreticilere yönelik olarak uygulamalar ve ürünler oluşturduğu için kredi veya kredi kartı gibi ürünlerin vade sayısı, genellikle 6 ay ile 1 yıl arasında değişiklik gösterir.


Tarım Kredileri, genellikle "İşletme Kredileri" ve "Yatırım Kredileri" olarak ikiye ayrılır. Bu kapsamda üreticinin de işletmesi açısından hangi ürüne gerçekten ihtiyacı olduğunu doğru belirlemesi gerekir. Yatırım Kredileri, çoğunlukla tarımsal üretimin kapasitesini artırma ve işletmeyi geliştirme amaçlı talep edildiği için vadesi de bir yıldan daha uzun sürer. Yatırım kredileri; traktör kredisi, makine kredisi, besicilik kredisi, arıcılık kredisi, seracılık kredisi, meyvecilik kredisi, tarımsal işletme edindirme kredisi gibi çok geniş kapsamdadır. Bununla birlikte ürününüzü hasat etmeniz sonrası bir seçim ile karşı karşıya kalırsınız. Ürününü doğrudan satmak, depoda bekletmek, farklı satıcılar arasında karar vermek, toplu ya da aralıklarla satmak, bu seçimlere örnektir. Bu seçim aşamasında ülkemizde üreticiler arasında yaygınlaşmaya başlayan Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) opsiyonu da mevcuttur. ELÜS ile lisanslı depoculuk uygulamasından faydalanarak ürününüzden bir yatırım getirisi elde edersiniz. Alternatif bir yöntem olarak Tarım Bankacılığı ile ELÜS Karşılığı Kredi alarak ticari kolaylık sağlayabilirsiniz.


İşletme Kredileri de yatırım kredilerinde olduğu gibi bitkisel üretim kredisi, süt hayvancılığı kredisi, organik tarım kredisi, gelire endeksli tarım kredisi, çek kredisi, çiftçi nakit kredisi gibi geniş çeşitliliktedir. Bu kredi türleri, bankadan bankaya değişiklik göstermekte olup, karşılaştırma yapılması gerekir. Yapılacak karşılaştırma ile farklı ürün seçeneklerini de gözlemleyebilirsiniz.


Tarım Bankacılığı'nda kredinin yanı sıra sigorta da oldukça önemli bir husustur. Çünkü; üreticinin, işletmesinin en iyi verimi alması ve verilen emek karşılığında risklere karşı koruma sağlaması sigorta ile olur. Yağış, zararlı hayvanlar ve hastalıklar, dikim zamanlaması, girdi maliyetindeki beklenmedik artışlar, ürün fiyatları, piyasa talebi gibi riskler mevcuttur. Bu riskler bitkisel ve hayvansal gibi farklı kategorilere ayrılarak kendi içinde de alt başlıklara ayrılır.


Bitkisel ürün sigortası ile ürünlerinizi güvence altına almak için sigortaya sahip olarak kayıplardan minimum derecede etkilenirsiniz. Özellikle dolu, hortum, yangın, fırtına ve heyelan gibi iklim koşulları dolayısıyla karşılaşılabilecek risklere karşı koruma sağlamış olursunuz. Hasarla karşılaşılması durumunda mutlaka en kısa sürede bankanız ya da bankanızın acentesi olduğu sigorta şirketi ile iletişime geçmeniz gerekir.


Bitkisel ürünlerin karşılaşabileceği risklerden farklı olarak hayvansal ürünlerin riskleri farklıdır. Zehirli otlara bağlı olarak meydana gelen zehirlenmeler, böcek, yılan sokması gibi çeşitli kazalar, güneş çarpmaları, doğal afetler, yangın, infilak gibi riskler sigorta kapsamına alınabilir.


Devlet destekli tarım sigortaları ile finansal ihtiyaçlarınızı hasat dönemine de bağlı olmadan karşılayabileceğiniz daha uzun vadeli kredi seçenekleri bulunur. Tarım Kredisi kullanılırken vade seçeneklerine ve ödeme zamanına dikkat etmek oldukça önemlidir. Çünkü kredinizi vadesinden önce kapamak istediğinizde erken kapama cezası ile de karşılaşabilirsiniz. Bu durumda kredinizi vadesinden önce kapattığınız için sizden ilave bir ödeme talep edilebilir. Dolayısıyla ne kadar vadede ve hangi miktarda kredi ödemesi yapacağınızı, kredinizi çekmeden doğru hesaplamalısınız. Kredinizi erken kapatmanız gereken durumlarda bir ceza maliyetiyle karşılaşma durumunuzun olup olmadığını da başvuru esnasında sorabilirsiniz. Böylelikle ilerleyen dönemlerde karşılaşabileceğiniz sürpriz durumları önlemiş olursunuz ve hesabınızı ona göre yaparsınız.


Tarım Bankacılığı’nın üreticilere belirli aralıklarla sunduğu kampanya ve cazip fırsatlar da oldukça önemlidir. Özellikle dijital mecralar aracılığıyla ve mobil platformlar üzerinden sunulan hizmetler, üreticileri cezbeder ve zaman tasarrufu sağlar.


 
ENP-21734-BILGI-BANKASI-SIRKETIM-POS-946x145

İlgili ürünler

Enpara.com Bilgi Bankası’nda yer alan tüm içerikler yalnızca bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Burada sunulan bilgilerin kesin doğruluğu garanti edilmemekte olup Enpara.com’un sunmakta olduğu veya sunacağı ürünlerle, servislerle veya kampanyalarla ilgili bir taahhüt içermemektedir. İçeriklerde yer alan bilgiler hakkında konunun uzmanlarına danışmanızı ve önerileri uygulamadan önce uzman görüşlerinden faydalanmanızı tavsiye ederiz.