Sanal POS nedir? Nasıl alınır?

Ücretsiz, aidatsız ve blokesiz Enpara.com POS'a başvurun, istediğiniz tipte POS'unuzu hemen kullanmaya başlayın.

İşletmelerin internet üzerinden gerçekleştirdikleri ticari faaliyetlere ait alacaklarını kolayca tahsil edebilmelerini sağlayan sanal POS hizmetleri, hem kullanıcılara hem de işletme sahiplerine büyük kolaylıklar getirir. Yeni nesil bir bankacılık hizmeti olan sanal POS; kredi kartı, banka kartı ya da alışveriş kartı ile sanal ortamda alışveriş yapılabilmesine olanak tanır. Web tabanlı ödeme sistemi olarak da bilinen sanal POS hizmetleri, kart bilgileri ile online platformlarda ödeme alınabilmesini kolaylaştırır. Veri hırsızlığı kontrolü, 7/24 data takibi, çok katmanlı şifreleme teknikleri ve yeni nesil SSL sertifikaları ile korunan sanal POS ödeme sistemleri, e-ticaret sitelerinden alınan hizmetlere ait ödemelerin güvenle gerçekleştirilebilmesini sağlar.


ENP-21734-BILGI-BANKASI-SIRKETIM-POS-300x250

Sanal POS nerede kullanılır?


E-ticaret sitelerine entegre edilen Sanal POS sisteminin başlıca kullanım alanı, online alışveriş siteleridir. Sanal POS altyapısı, kredi kartı veya banka kartı ile ödeme alan işletmeler için büyük kolaylıklar sağlar. İşletmeler, online alışveriş seçenekleri sayesinde mevcut mal ve hizmetlerini geleneksel satış yöntemlerinin yanı sıra online mecralarda da müşterileri ile buluşturabilir. Kapıda ödeme, banka havalesi ile ödeme veya hediye çeki ile ödeme gibi kısıtlı online ödeme yöntemlerine çok yönlülük kazandıran sanal POS hizmetleri, tek çekim işlemlerin yanı sıra kredi kartına taksitlendirme olanakları da sunar. Kredi kartı ile taksitli ödeme seçeneği ya da banka kartı ile tek çekim alışveriş imkânı, kullanıcıların daha esnek ve güvenli bir şekilde online alışveriş yapabilmelerini mümkün kılar.


Gelişmiş ödeme altyapısı ve pratik kullanım detayları ile öne çıkan sanal POS ödeme sistemleri, sadece online platformlarda değil; kafe, lokanta ve market gibi işlem trafiğinin yoğun olduğu sektörlerde de fiziksel POS entegrasyonları ile birlikte kullanılabilir . Belli bir donanım ya da yazılım desteği olmadan dahi rahatlıkla kurulabilen sanal POS sistemleri, işletme sahiplerinin işini önemli ölçüde kolaylaştırır. E-ticaret sistemlerine organik bir şekilde entegre edilebilen sanal POS ödeme sistemi sayesinde haftanın her günü ve günün her saatinde ödeme alabilmek mümkün olur. Sahtecilik ve veri hırsızlığı gibi olumsuz durumların önüne geçilebilmesi için geliştirilen güvenlik donanımları da gerçekleştirilen işlemlerin güvenliğini garanti altına alır. Müşteriler, kredi ya da banka kartı üzerinde bulunan temel bilgilerin yanı sıra 3D Security desteği ile de alışverişlerini kolayca tamamlayabilir.


Sanal POS başvurusu


Sanal POS başvurusu, bankalar veya yetkili aracı kurumlar üzerinden rahatlıkla gerçekleştirilebilir. E-ticaret yapmak veya mal ya da hizmetlerini online platformlarda satışa sunmak isteyen firmalar, başvuru işlemlerinden önce e-ticaret sitelerini kullanıma hazır hâle getirmelidir. Satışa açılacak ürünlerin listelenmesi, hizmet sözleşmesinin hazırlanması, güncel iletişim bilgilerinin girilmesi ve site haritası oluşturulması gibi işlemlerin hepsi, bu süreçte tamamlanır. Sanal POS üzerinden alınacak ödemelerin düzenli bir şekilde kontrol edilebilmesi ve farklı hesaplara kolayca aktarılabilmesi için e-ticaret sitesine tanımlı bir vadesiz mevduat hesabı açmakta da fayda bulunur. Bankalar veya yetkili servis sağlayıcıları tarafından istenen evrakların tamamlanmasının hemen ardından, üye iş yeri sözleşmesini de kabul ederek sanal POS hizmetlerinden yararlanmaya başlanabilir.


Sanal POS hizmetlerini kullanmaya başlamadan önce işletme sahiplerinden birtakım evraklar istenebilir. Şirket sahipleri, şirket ortakları ya da şirket sahipleri tarafından yetkilendirilen şirket çalışanları, sanal POS başvurusunda bulunabilir. Sanal POS hizmeti alabilmek için banka şubelerinden başvuru yapılabileceği gibi online bankacılık hizmetleri ve çağrı merkezleri aracılığı ile de başvuru yapabilmek mümkündür. Nüfus cüzdanı örneği, imza sirküleri, vergi numarası, vergi levhası ve ortaklık sözleşmesi, POS başvurusu için talep edilen başlıca bilgi ve evraklar arasında gösterilebilir. Bankaların ya da yetkili aracı kurumların hizmet politikasına bağlı olarak ekstra belgelere de ihtiyaç duyulabilir. Yapılan başvurunun olumlu bulunmasının hemen ardından e-ticaret sitesine sanal POS ödeme modülü entegre edilir. Bu sayede işletme sahipleri, sundukları mal veya hizmetlere karşılık olarak kredi kartı ya da banka kartı üzerinden de kolayca ödeme alabilir. Henüz Enpara.com Şirketim'de Sanal POS ürünümüz bulunmamaktadır.

Sanal POS ücretleri


E-ticaret sitesi için sanal POS kurulumu yapmak isteyen herhangi bir firma; şirket unvanına, satış rakamlarına, hizmet türüne ve ürün yelpazesine en uygun POS hizmetleri arasından özgürce seçim yapabilir. Üye iş yeri anlaşması ile belirlenen hizmet koşulları kabul edildikten sonra satış rakamları üzerinden ücretlendirilen veya işlem başına komisyon alan bir sanal POS paketi seçilebilir. "Başlangıç", "orta seviye", "profesyonel" veya "ticari" gibi farklı isimler ile tanımlanan sanal POS paketlerinden verimliliği ve fiyatı en cazip olan hizmeti tercih edebilmek mümkün olur. E-ticarete yeni başlayan işletmeler, start-up (başlangıç) paketi ile performanslarını gözlemledikten sonra ihtiyaçlarına en uygun sanal POS paketine kolayca geçiş yapabilir.


Sanal POS kullanımı için talep edilen komisyon oranları ve ücretleri, bankaların veya sanal POS hizmeti sağlayan aracı kurumların hizmet politikalarına göre değişkenlik gösterebilir. Üye iş yeri sözleşmesinin detayları, hizmet kullanım süresi ve tercih edilen hizmet paketinin özellikleri gibi hususlar da sanal POS ücretleri üzerinde doğrudan etkilidir. Sanal POS sistemi aracılığı ile gerçekleştirilen her işlem için belli bir komisyon karşılığında hizmet almak, işletme sahipleri tarafından en çok tercih edilen seçenekler arasında yer alır. İşlem hacmi yüksek olan firmalar, aylık sabit ödemeler ile komisyonsuz sanal POS hizmetlerinden de yararlanabilir.


Sanal POS ve güvenlik


E-ticaret hizmeti veren sitelerden alışveriş yapmadan önce bazı hususlara dikkat etmekte yarar vardır. E-ticaret sitesinin kullanım kolaylığı sağlayan pratik bir arayüze sahip olması, hizmet sözleşmesi ile yapılan alışverişin kapsamını tanımlaması, adres ve iletişim bilgilerini açıkça belirtmesi, ilk izlenim için büyük önem taşır. Faaliyetlerini online satış platformları ya da e-ticaret siteleri üzerinde sürdüren firmalar, hem şirket menfaatleri hem de müşterilerinin güvenliği için birtakım önlemler almalıdır. Online satış sitelerinin güvenliği, bu önlemlerin en üst sıralarında yer alır. PCI DSS uyumluluğu, SSL sertifikası ve 3D Security çözümleri gibi temel güvenlik donanımlarına sahip olan e-ticaret siteleri, aldıkları ürün ya da hizmet karşılığında ödeme yapmak isteyen müşterilere güven verir. Satıcı ile alıcı arasında güven oluşturan bir diğer husus da hizmet sözleşmesidir. Detaylı bir şekilde hazırlanan hizmet sözleşmesi, alınan hizmet veya ürünün karşılığında tarafların haklarını koruma altına alır.


Kredi kartı ya da banka kartı ile gerçekleştirilen işlemlerin güvenliğini sağlayabilmek ve olası riskleri ortadan kaldırabilmek için uçtan uca şifreleme tekniklerine başvurulur. Sunucunun güvenilir olup olmadığını belirleyebilmek, sistem altyapısını koruyabilmek ve kimlik saldırılarını önleyebilmek için farklı algoritmalar ile geliştirilen kimlik doğrulama metotlarından da yararlanılır. Paket hâlinde sunulan veya belli sistemler üzerine kurulan e-ticaret yazılımlarının neredeyse tamamında bu güvenlik donanımlarının büyük bir çoğunluğu bulunur. İnternet sitesi ile sunucu arasında sağlanan veri akışının güvenliği ve doğruluğu ise yeni nesil SSL sertifikalarının yardımı ile güçlendirilebilir. SMS teyidi sayesinde üst düzey koruma sağlayan 3D Security özelliği de kullanıcıların gönül rahatlığıyla online alışveriş yapabilmelerine yardımcı olur.

ENP-21734-BILGI-BANKASI-SIRKETIM-POS-946x145

İlgili ürünler

Daha fazla bilgi

  • Sanal POS başvurusu nasıl yapılır?

    Dijital işlemler için büyük kolaylıklar getiren sanal POS hizmetleri, satıcı ile alıcıyı online platformda buluşturan ve satıcıların hızlıca ödeme alabilmelerini sağlayan bir bankacılık hizmetidir. Sanal POS hizmeti, herhangi bir bankadan temin edilebileceği gibi, yetki sahibi aracı kurumlardan da alınabilir.

    Sanal POS başvurusu nasıl yapılır?

    İnternet üzerinden ticaret yapmak isteyen şirketler, sanal POS başvurusu yapmadan önce e-ticaret sitelerini yayına hazır hâle getirmelidir. Bu süreçte, satışa açılacak ürünler listelenmeli, hizmet sözleşmesi ve iletişim bilgileri tamamlanmalıdır. Ayrıca, sanal POS başvurusunda bulunmadan önce nakit trafiğinin sağlanacağı bir vadesiz banka hesabının açılmasında da fayda vardır. Tüm gerekli evraklar tamamlanıp bankaya iletildikten ve e-ticaret sitesi açıldıktan sonra üye iş yeri sözleşmesi imzalanarak sanal POS altyapısından faydalanabilmek mümkün olur.

    Sanal POS alabilmek için gereken belgeler

    Sanal POS alabilmek ve kullanabilmek için başvuru yapan kişinin, öncelikle bir şirkete sahip olması gerekir. Şirket sahibinin veya ortaklarından herhangi birinin e-ticaret sitesine sanal POS entegrasyonu ekleyebilmesi için başvuruda bulunması yeterlidir. Başvuru işlemleri, banka şubelerinden yapılabileceği gibi telefon bankacılığı ve online bankacılık hizmetleri kanalı ile de gerçekleştirilebilir. Nüfus cüzdanı örneği, ortaklık sözleşmesi, imza sirküleri, vergi levhası ve vergi numarası gibi bilgiler ile hızlıca başvuruda bulunabilmek mümkün olur. İşletme unvanına ve e-ticaret sitesinin özelliklerine göre daha fazla bilgi ve evrak talep edilebilir. Yapılan değerlendirmenin ardından başvurunun olumlu bulunması hâlinde hızlıca sanal POS kurulumu sağlanır ve kullanıcılar, e-ticaret sitelerini kullanmaya başlayabilir.

    Sanal POS sitesinde bulunması gereken özellikler

    İnternet üzerinden satış yapan firmaların, hem işletme menfaatlerini koruyabilmeleri hem de site kullanıcılarının güvenliğini sağlayabilmeleri için birtakım özelliklere sahip olmaları gerekir. SSL sertifikası, hizmet sözleşmesi ve satışa hazır ürün gösterimi, her e-ticaret sitesinde olması beklenen başlıca özellikler arasında gösterilebilir. Kredi kartı veya banka kartı ile yapılan harcamalar için üst düzey veri güvenliği sağlayan SSL sertifikası ve 3D güvenli ödeme yöntemi, kullanıcıların gönül rahatlığı ile online alışveriş yapabilmelerine yardımcı olur. E-ticaret sitesinden alınan ürün veya hizmetlerin karşılıklı bir protokole bağlanması için tarafların isim ya da unvanlarının yer aldığı detaylı bir hizmet sözleşmesine de ihtiyaç duyulur. Satıcılar ve alıcılar, hizmet sözleşmesi sayesinde haklarını hukuki bir zeminde arayabilir.

  • Sanal POS ücretleri

    Sanal POS kullanmak isteyen işletmelerin aklına gelen ilk soru, alacakları hizmet karşılığında ne kadar ödeme yapacakları oluyor. Sanal POS hizmetleri, genellikle komisyon ve abonelik sistemi üzerine kuruluyor. İşletmeler, sanal POS altyapısını kurduktan sonra farklı hizmet paketlerinden ve üye iş yeri kampanyalarından yararlanabiliyor. İş modeline, aylık ciro tutarına ve ürün yelpazesine en uygun sanal POS hizmetini tercih ederek sorunsuz bir şekilde e-ticaret yapabilmek mümkün oluyor.

    Sanal POS üye iş yeri hizmetleri

    Sanal POS başvurusu yaparken üye iş yeri sözleşmesini imzalamak veya alınan hizmet karşılığında belli bir ödeme yapmayı taahhüt etmek gerekiyor. Bankalar; başvuru sürecinde vergi levhası, vergi numarası, temel şirket bilgileri, nüfus cüzdanı örneği ve imza sirküleri gibi evrakları talep edebiliyor. Ayrıca, başvuru yapmadan önce e-ticaret sitesinin kurulumunu tamamlamak ve ürün listelemesi yapmak da gerekiyor. Bankalar, başvuru yapan şirketlerin e-ticaret hizmetleri için kullanacakları web sitesini detaylı olarak inceleyebiliyor. Sanal POS başvuru kabulünden sonra, belirlenen üye iş yeri sözleşmesi kapsamında yapılan online alışveriş için banka kartı veya kredi kartlarından alınan ödemeler, kullanıcının sistemde bulunan mevduat hesabına aktarılıyor.

    Sanal POS paketleri

    Kullanıcılar, alacakları hizmeti tam olarak karşılayabilecek ve maksimum fiyat verimliliği sağlayabilecek sanal POS altyapısını tercih edebiliyor. Şirket sahiplerinin "start-up" (başlangıç), "klasik", "profesyonel" ve "ticari" gibi farklı isimler altında sunulan sanal POS paketleri içinden özgürce seçim yapabilmesi mümkün oluyor. E-ticarete yeni başlayan bir firmanın başlangıç paketini seçmesi, ekstra külfetlerden kaçınabilmesi için büyük bir avantaj sağlıyor. Geçmişe dönük satış performansını takip edebilen deneyimli şirketler ise gelecekteki satış rakamlarını daha iyi öngörebiliyor ve bu satış rakamlarına en uygun sanal POS paketini rahatlıkla kullanabiliyor.

    Sanal POS komisyon oranları

    Sanal POS komisyon oranları, bankaların veya yetkili aracı kurumların hizmet politikalarına ve uygulamakta oldukları kampanyalara bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor. Komisyon oranları, alınan hizmet paketinin içeriğine göre de farklılaşabiliyor. Komisyon oranının yanında her çekim işlemi için sabit bir ücret de söz konusu olabiliyor. İşletmelerin aylık işlem hacmi arttıkça genellikle komisyon oranları da düşüş gösteriyor. Çok yüksek işlem hacmine sahip olan e-ticaret firmaları, banka kartı ya da kredi kartı ile gerçekleştirilen ödemeler için belli bir ücret karşılığında komisyonsuz sanal POS hizmeti de alabiliyor.

  • Sanal POS nerede kullanılır?

    Sanal POS, işletme sahiplerinin posta, telefon veya internet yoluyla siparişlerini işleme koymalarını sağlayan yeni nesil bir bankacılık hizmetidir. El terminallerinin web tabanlı bir sürümü olan sanal ödeme terminali; kredi kartı, alışveriş kartı ya da banka kartı üzerinde yer alan bilgiler ile çevrimiçi platformlarda güvenli bir şekilde alışveriş yapılabilmesini mümkün hâle getirir.

    Sanal POS ne işe yarar?

    Sanal POS, işletmelerin online platformlarda gerçekleştirdikleri faaliyetleri satışa çevirerek kârlılıklarını artırabilecekleri ve hizmet yelpazelerini genişletebilecekleri bir ödeme noktası olarak ele alınabilir. İşletme sahipleri, sanal POS hizmetleri sayesinde sanal pazarlar veya kendi e-ticaret siteleri üzerinden mevcut hizmet ve ürünlerini kolayca satışa çıkarabilir.

    Özel donanım veya yazılım gerektirmediği için sanal terminallerin kurulumu ve kullanımı, işletme sahipleri için oldukça kolaydır. Ödeme işlemleri, sanal POS altyapısı ile gerçekleştirildiğinden dolayı işletmeler, günün her saati aktif olarak çalışabilir ve ödeme alabilir. Veri hırsızlığı ve sahtecilik yöntemlerine karşı koruma sağlayan 3D ödeme seçenekleri ve güvenlik sertifikaları, kullanıcıların kart bilgileri ile güvenli alışveriş yapabilmesine olanak tanır. İnternet üzerinden alışveriş yapmak isteyen müşteriler; isim, adres, banka/kredi kartı numarası, kart doğrulama numarası (CVV) ve kart son kullanma tarihi gibi bilgiler ile diledikleri zaman ödeme yapabilir.

    Sanal POS kullanım alanları

    Sanal POS, online alışveriş üzerinden pazarlamaya uygun olan tüm ürünlerin ve hizmetlerin satışı için kullanılabilir. Sanal POS üzerinden yapılan harcamaların; 3, 6, 9 ve 12 ay gibi farklı vadelere bölünebilmesi ve anlaşmalı bankaların kampanyalarından yararlanılabilmesi, müşterilerin online alışverişe olan ilgisini artırmaktadır. Ödeme altyapısının çok yönlülüğü, pratikliği, gelişmişliği ve güncel güvenlik yazılımları ile destekleniyor oluşu ise müşteri sadakatini pekiştirir.

    Mallarını, ürünlerini veya hizmetlerini, geleneksel satış kanallarının yanı sıra online platformlarda da pazarlamak isteyen tüm işletmelerin sanal POS hizmetlerinden faydalanması önerilir. Online alışveriş için kapıda ödeme, hediye çeki ile ödeme veya e-para ile ödeme gibi yöntemler bulunsa dahi müşterilerin büyük bir çoğunluğu, yapılan alışverişin ödemesini banka kartı ya da kredi kartı üzerinden tamamlamak ister. Bu nedenle, işletme sahiplerinin ürünlerine en uygun sanal POS hizmetlerinden yararlanması, büyük önem taşır.

  • Sanal POS güvenli midir?

    E-ticaret sitelerinin sağlam temeller üzerine kurulması, hem işletmelerin veri bütünlüğünü koruyabilmeleri hem de müşterilerin güvenle online alışveriş yapabilmeleri için gereklidir. Fraud kontrolü, üst düzey şifreleme teknikleri, SSL sertifikaları ve 7/24 veri takibi gibi güvenlik önlemleri ile desteklenen sanal POS hizmetleri, tedarikçilerin ve müşterilerin online ödeme seçeneklerini gönül rahatlığı ile kullanabilmelerine olanak tanır.

    Sanal POS güvenli midir?

    E-ticaret sitelerinde veri aktarımının güvenliğini koruyabilmek için uçtan uca şifreleme yöntemlerinden yararlanılır. Bağlanılan sunucunun doğruluğunu belirlemek için farklı algoritmalara sahip kimlik doğrulama teknikleri kullanılır. Gönderilen verilerin gerçekte teslim edildiğinden emin olabilmek ve veri bütünlüğünü sağlayabilmek için belli standartlara sahip sistem altyapılarının tercih edilmesi de online ödemelerin güvenliği açısından büyük önem taşır. Günümüzde kullanılan e-ticaret sitelerinin ve entegrasyonlarının neredeyse tamamı, uluslararası standartlara uygun güvenlik protokolleri ile çalışmaktadır. Sunucu ile internet sitesi arasında anlık olarak kurulan veri trafiğinin güvenliği, SSL sertifikası ile bir üst seviyeye taşınabilir. Kullanılan e-ticaret altyapısına uygun olarak farklı SSL hizmetlerinden faydalanabilmek mümkündür. SSL sertifikaları; online kredi kartı işlemleri, hesap kartı ile ödeme işlemleri, dosya paylaşımı, bulut tabanlı bilgi işlem platformları üzerinden veri transferi ve data aktarımı gibi işlemler için üst düzey koruma sağlar. 3D Security ödeme seçeneği de kredi kartı veya banka kartı ile yapılan işlemlerin güvenliğini önemli ölçüde artırır.

    Sanal POS ile alışveriş yaparken nelere dikkat edilmelidir?

    Herhangi bir e-ticaret sitesinden alışveriş yapmadan önce birtakım temel konulara dikkat etmekte fayda vardır. E-ticaret sitesinin geçmişi, prestiji, tasarımı ve ödeme seçenekleri gibi hususlardan yola çıkarak o sitenin kalitesi hakkında belli bir izlenim elde edebilmek mümkün olur. E-ticaret sitesinin adres çubuğu yanında yer alan SSL sertifikasının bulunup bulunmadığı da mutlaka kontrol edilmelidir. SSL sertifikasına sahip olan web siteleri, “güvenli” işaretini üzerinde taşır.

    Bir web sitesinin SSL sertifikası taşıması ya da iyi bir tasarıma sahip olması, tek başına yeterli değildir. E-ticaret firması, sağladığı ürün veya hizmetler için detaylı bir hizmet sözleşmesine de sahip olmalıdır. Hizmet sözleşmesi sunmayan, vergi mükellefi olmayan, fatura kesmekten kaçınan ya da sistemde iletişim bilgileri bulunmayan e-ticaret siteleri, kredi veya banka kartı ile ödeme yapmak için ideal olmayabilir. Bu yüzden, e-ticaret yapan şirketlerin; müşterilerini güvenli ödeme sayfasına kolayca ulaştırabilmeleri ve üst düzey güvenlik protokollerine sahip olmaları, son derece önemlidir.

Enpara.com Bilgi Bankası’nda yer alan tüm içerikler yalnızca bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Burada sunulan bilgilerin kesin doğruluğu garanti edilmemekte olup Enpara.com’un sunmakta olduğu veya sunacağı ürünlerle, servislerle veya kampanyalarla ilgili bir taahhüt içermemektedir. İçeriklerde yer alan bilgiler hakkında konunun uzmanlarına danışmanızı ve önerileri uygulamadan önce uzman görüşlerinden faydalanmanızı tavsiye ederiz.