Vergi takvimi

Vergi Takvimi

Vergi mükellefi birey ve şirketlerin vergisel yükümlülüklerini, beyan ve ödemelerini rahatlıkla takip edip ödeme planlarını bu programa göre şekillendirmeleri amacıyla hazırlanan vergi takvimi, herkes için kullanımı oldukça faydalı bir araçtır. Vergi Takvimi, Gelir İdaresi Başkanlığı internet sayfası üzerinden açıklanır ve 2024 yılına ilişkin takvim de mevcuttur.


 
ENP-21734-BILGI-BANKASI-BIREYSEL-EFT-HAVALE-VE-PARA-TRANSFERLERI-300x250

Her sene için güncellenen bu çizelge ile hangi beyannamelerin ne zaman verileceği, hangi vergilerin hangi haftalarda ödenmesi gerektiği bilgileri, hafta ve hatta gün şeklinde belirtilerek takvim formatında sizlere sunulur. Bu format içinde vergi dairelerinin kapalı olacağı günler işaretlenir. Her ay sunulması ve ödenmesi gereken beyanname ve vergiler dışında yılda bir kere veya bir aydan fazla aralıklarla olmak üzere belirli periyotlarla birkaç kere ödenmesi gereken vergiler ve sunulması gereken beyannameler de bulunur. Dolayısıyla ödeme ve beyan tarihlerini kaçırmamak için vergi mükellefi olarak sıkı takibiniz gerekir.


Hangi vergileri ne zaman ödemelisiniz?


Düzenli olarak beyanname vermeniz ve ödemeniz gereken vergilere dikkat etmelisiniz. KDV1 ve KDV2 için aylık beyannameler, vergi çıkmasa dahi her ay için izleyen ayın 24. gününe kadar verilir ve 26. gününe kadar ödemelerinin yapılması beklenir. Muhtasar beyannameleri, aylık veya üç aylık şekilde hazırlanarak izleyen ayın 23. gününe kadar verilir ve 26. gününe kadar da ödemeleri yapılır.


Damga vergileri için beyannameler, izleyen ayın 23. gününe kadar ve sadece vergi olması durumunda aylık olarak hazırlanır; takip eden ayın 26. gününe kadar ödenir. Geçici vergiler, vergi çıkması veya çıkmamasından bağımsız ve 3 aylık olarak izleyen 2. ayın 14. gününe kadar beyan edilir ve izleyen 2. ayın 17. gününe kadar da ödenir. Benzer şekilde G. V. K. 67. Madde'ye göre verilecek olan beyannameler, ilişkin oldukları ayı takip eden ayın 23. gününe kadar verilir ve aynı ayın 26. gününe kadar ödenmesi gerekir. K.V. Kanunu 15 ve 30. maddelerine göre yapılan tevkifat ile ilgili muhtasar beyanname mükellefleri, ilişkin ayı takip eden ayın 15. gününe kadar beyannamelerini vererek ödemelerini yapar. Vergi ödemeleri konusunda özen göstermeniz gerekir.


Kurumlar Vergisi, yıllık olarak dönemin kapanmasından sonraki 4. ayın 25. gününe kadar beyan edilir ve 4. ayın son gününe kadar ödenir. Bunlara ek olarak BA ve BS formları ise aylık olarak beyan edilecek faturanız olmasa dahi izleyen ayın son gününe kadar hazırlanıp verilir. SGK primlerine ilişkin ödemeleriniz için de aylık olarak priminiz çıkmasa dahi izleyen ayın 23. gününe kadar beyan verilerek, izleyen ayın son gününe kadar ödeme yapılması gerekir. Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) mükellefleri de benzer şekilde her ayın 15. gününe kadar beyannamelerini sunup, ödemelerini tamamlar. Bankaların kredilendirme işlemlerinden doğan bir vergi olan BSMV, mevduat hesaplarının kullanılması esnasında bankalar tarafından müşterilerinden ek bir ücret kalemi olarak tahsil edilir.


Vergi takvimine göre ödeme yoğunlukları değişiklik gösterir


Belirli aralıklarla ya da belirli dönemlerde ödenmesi gereken kişisel veya kurumsal vergiler de bulunur. Bunlardan yıllık gelir vergisi, yıllık olarak beyan edilen ve yılda iki taksitle ödenen bir vergidir. Bir önceki yıla ilişkin gelir vergisi beyannameleri, takip eden yılın mart ayının 25. günü akşamına kadar verilir. 1. taksidi mart ayının; 2. taksidi ise temmuz ayının son gününe kadar ödenir. Basit usulde gelir vergisi için beyannameler, 1-25 şubat arası verilir ve ödeme, iki taksit hâlinde yapılır. Birinci taksit, şubat ayı sonunda; ikinci taksit haziran sonunda ödenir. Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) de benzer şekilde yılda iki kere ödenen bir vergidir ve her yıl ocak ve temmuz aylarında ödenmesi gerekir. Tüm araç sahipleri, değişik oranlarda da olsa MTV ödemesi ile mükelleftir. Aracınızın yaşı ve teknik özelliklerine göre ödemeniz gereken MTV tutarı da değişir. Emlak vergisi ise gayrimenkulu satın aldığınız takvim yılını takip eden yılda ödemeye başlanılan bir vergidir. Mükellefler, her yıl iki eşit taksit hâlinde vergi ödemesi yapabilir. İlk taksit ödemesi, mart-nisan-mayıs ayında; ikinci taksit ödemesi ise kasım ayında ödenir.


Her ayın 20. günü beyan ve ödemelerin yoğun olduğu bir dönem olarak göze çarpar. Şans oyunları vergisi beyan ve ödemeleri, şans oyunlarıyla ilgili veraset ve intikal vergisi beyan ve ödemesi, ilan ve reklam vergisi beyan ve ödemeleri, müşterek bahislere ilişkin eğlence vergisi beyan ve ödemesi, diğer eğlence vergilerinin ödemeleri, elektrik ve hava gazı tüketim vergi beyan ve ödemeleri, yangın sigortası vergisi beyan ve ödemelerinin hepsi de bu dönemde yapılır. Hangi vergilerin mükellefi olduğunuzu bilmeniz, bu süreçte takibinizi kolaylaştıracaktır.


Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ise tüketilen malın ait olduğu listeye göre beyan ve ödeme için değişiklik gösterir. 1 sayılı listedeki malların, ayın ilk 15 günü için ayın 25. gününe; ikinci 15 gün için takip eden ayın 15. gününün akşamına kadar beyan edilip, vergileri ödenmelidir. 2 sayılı listede veya kayıt ve tescile tabi olmayan mallar ile 3 ve 4 sayılı listedeki malların teslimlerini takip eden ayın 15. günü akşamına kadar beyan verilir ve tutar ödenir. 2 sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi mallar için ise beyannamenin teslimi ve ödemesi, malların işlemlerinin tamamlanması beklenmeden yapılır. Petrol ve doğal gaz ürünlerine ilişkin ÖTV beyan ve ödemeleri de bu tarihlerde tanımlanır.


Vergilerinizi takip ederek ödemelerinizi zamanında gerçekleştirmelisiniz


Vergilerin beyan edilme ve ödenme süreçlerinde önemli bir nokta da Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı vergi dairelerinin çalışma aralıkları ve tatil günleridir. Vergi takvimi de bu konuda gerekli bilgilendirmeleri barındırarak mükelleflerin ödemelerini uygun günlerde yapabilecek şekilde planlamalarını yapabilmelerini sağlar. Tüm devlet daireleri gibi resmî tatillerde kapalı olan vergi dairelerinin, bunlara ek olarak takvimde belirtilmiş olan bazı günleri daha var. Örneğin, her yıl şubat ayının son haftası Vergi Haftası olarak kutlanmaktadır. Vergi Haftası, vergilendirmeyle ilgili farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen bir haftadır ve vergi daireleri, vergi haftası sırasında kapalı olmaz. Benzer şekilde, yoğun olarak beyanname ve ödeme süreçlerinin bir araya geldiği süreçler de takvimde yer alır. 01-25 mart arası, örneğin, yıllık gelir vergisi için beyan dönemidir. 01-25 nisan arası ise kurumlar vergisi için beyan dönemidir.


Doğal olarak devlet tarafından tahsil edilen vergilerin tamamı bir takvime bağlı değildir. Yukarıda beyan ve ödeme dönemleri belirtilmiş vergilerin dışında da pek çok vergi, belli başlı ticari faaliyetler sonucunda veya esnasında tahsil edilmektedir. Bunların arasında ithalat ve ihracat işlemleri esnasında ödenen gümrük vergisi veya çeşitli kurumların hizmetleri için ödenen harçlar gibi örnekler vardır. Bu vergilerin takibini yapmak, mükelleflerin kendilerine aittir.


Enpara.com ile vergi ödemesi işlemlerinizi bir tık ile gerçekleştirebilirsiniz. Böylelikle vergi dairesine gitmenize gerek kalmadan ve hiçbir zahmete katlanmadan ödemeleriniz zamanında gerçekleşir. Motorlu Taşıtlar Vergisi, Yıllık Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Gelir Geçici Vergisi, Gelir Vergisi Stopaj, Kurum Geçici Vergisi, Gerçek Usulde Katma Değer Vergisi ve Damga Vergisi vergi takvimine bağlı olarak Enpara.com ile kolaylıkla ödeme yapabileceğiniz vergilerdendir. Ayrıca Enpara.com Şirketim ile firmanıza ait vergilerin ödemesini de kolaylıkla yapabilir, yapacağınız vergi ödemeleri için hiç bir masraf ödemezsiniz.


 
ENP-21734-BILGI-BANKASI-BIREYSEL-EFT-HAVALE-VE-PARA-TRANSFERLERI-946x145

İlgili ürünler

Enpara.com Bilgi Bankası’nda yer alan tüm içerikler yalnızca bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Burada sunulan bilgilerin kesin doğruluğu garanti edilmemekte olup Enpara.com’un sunmakta olduğu veya sunacağı ürünlerle, servislerle veya kampanyalarla ilgili bir taahhüt içermemektedir. İçeriklerde yer alan bilgiler hakkında konunun uzmanlarına danışmanızı ve önerileri uygulamadan önce uzman görüşlerinden faydalanmanızı tavsiye ederiz.