Ortak ATM nedir? Nasıl kullanılır?

Ortak ATM nedir? Nasıl kullanılır?

Yaklaşık 10 yıldır uygulamada olan ortak ATM sistemi, kullanıcıların banka kartı, kredi kartı veya kartsız işlem seçeneği ile herhangi bir ATM’yi kullanarak bankacılık hizmetlerinden yararlanabilmesine olanak tanıyor. Ortak ATM sistemi sayesinde para çekme, para yatırma, bakiye sorgulama, kredi kartı borcu ödeme, fatura ödeme ve kart şifresi değiştirme gibi işlemler, belirli bir ücret veya komisyon karşılığında kolaylıkla gerçekleştirilebiliyor. Başka banka ATM’lerinden işlem yapabilme imkânı, özellikle kendi banka ATM’lerine erişmekte zorlanan kullanıcılara büyük kolaylıklar sağlıyor.


 
ENP-21734-BILGI-BANKASI-BIREYSEL-ONLINE-KREDI-KARTI-BASVURUSU-300x250

Başka banka ATM'lerinden para çekme ve yatırma


Belirli bir komisyon karşılığında başka banka ATM'lerinden para çekme ve yatırma işlemleri kolaylıkla gerçekleştirilebiliyor. Nakit avans veya hesaptan para çekmeden önce komisyon oranlarını ve işlem masraflarını kontrol etmekte fayda bulunuyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından gerçekleştirilen düzenlemeler neticesinde müşterilerden ortak ATM kullanımı için komisyon alınabiliyor. Komisyon bedelinin yanı sıra işlem masrafı ve bakiye sorgulama ücreti gibi ek ücretler ile de karşılaşılabiliyor.


Ortak ATM’ler sayesinde banka kartı ya da kredi kartı kullanarak aşağıdaki işlemleri banka ayrımı olmaksızın hızlıca yapabilirsiniz:


  • Hesaptan Para Çekme
  • Hesaba Para Yatırma
  • Bakiye Sorgulama
  • Nakit Avans Kullanımı
  • Kredi Kartı Borcu Ödeme
  • Kredi Kartı Borcu Sorgulama
  • Kredi Kartı Limit Sorgulama
  • Kart Şifresi Değiştirme ya da Tanımlama

Başka banka ATM'lerinden bakiye sorgulama


Kredi kartı veya banka kartı ile giriş yaparak başka banka ATM'lerinden bakiye sorgulaması gerçekleştirilebiliyor. Bankaların ATM özelliklerine bağlı olarak ekranda yer alan menülerin isimlerinde ve yerleşimlerinde bazı farklılıklar bulunabiliyor. Bakiye sorgulama işlemi için kredi kartı işlemleri ya da hesap işlemleri gibi seçenekler içinden erişim sağlanabiliyor. Ayrıca, tanımlı bir hesaptan bağlanarak da hesap bakiyesini hızlıca öğrenebilmek mümkün oluyor. Banka hesabınızda bulunan bakiyeyi kontrol etmek istediğinizde vadesiz mevduat hesabınızı görüntülemeniz gerekiyor.


Bakiye sorgulama ekranından hesap seçimi yaptıktan sonra gerçekleştirilecek işleme ait ücret de ekranda görülebiliyor. Bakiye sorgulama ücretini hesabı kontrol etmeden önce görebilmek, genellikle mümkün oluyor. İşlem ve ücret onayının ardından hesaptaki bakiye tutarı ve kalan işlem limiti gibi ayrıntılara rahatlıkla ulaşılabiliyor. Ortak ATM’leri kullanarak yapılan bakiye sorgulama işlemleri için istenen ücretler bankadan bankaya değişiklik gösterebiliyor. Bakiye görüntüleme işlemine ait ücretler, müşterilerin kendi banka hesabında yer alan mevduatlarından veya kredi kartı limitinden tahsil ediliyor.


Başka banka ATM'lerinden kredi kartı borç sorgulama ve ödeme


Belirli bir ücret ya da komisyon karşılığında başka banka ATM'lerinden kredi kartı borç sorgulama ve ödeme işlemleri gerçekleştirilebiliyor. Kredi kartına ait dönem borçları, asgari ödeme tutarı ve son ödeme tarihi gibi bilgilere ulaşabilmek için kart şifresi ile giriş yapmak yeterli oluyor. Banka müşterileri, kendi ATM’lerinde işlem yaptıklarında ödeme ekranından kart limit ve borç bilgilerine kolaylıkla ulaşabiliyor ve ardından hızlıca ödeme yapabiliyor. Başka banka ATM’lerinde ise işlem başına komisyon alınabileceği için öncelikle borç sorgulama ekranından kart borcunu öğrenmek; sonrasında da ödeme ekranından kredi kartına ait borçların ödemesini yapmak gerekiyor.


Kart sahibi, ödenmesi gereken kredi kartı borç bilgilerini biliyorsa bakiye veya limit sorgulamadan borç ödemesi yapabiliyor. Bankalar, kredi kartına ait ekstreleri her ayın hesap kesim tarihine denk gelen gününde kullanıcıların e-mail adresine gönderebiliyor. Kart ekstre bilgilerinin SMS ile görüntülenebilmesi de mümkün oluyor. Ayrıca, kullanıcılar, telefon bankacılığı ve online bankacılık hizmetleri aracılığı ile de mevcut borç bilgilerini detaylı olarak görüntüleyebiliyor. Bu sayede farklı banka ATM’lerinde borç sorgulama işlemi için para ödemeden doğrudan borç ödeme işlemine geçiş yapılabiliyor.


Başka banka ATM'lerinden kredi kartı limit sorgulama


Belirli bir ücret ya da komisyon karşılığında ortak ATM'lerden kredi kartı limit sorgulaması da yapılabiliyor. Kredi kartı ve şifre bilgileri ile giriş yaptıktan sonra limit işlemleri veya kredi kartı işlemleri içinden kart limit detaylarına erişim sağlanabiliyor. Her banka ATM’sinin kendine ait arayüzü, menü tasarımı ve menü içeriği bulunabiliyor. Bu nedenle kredi kartı bilgilerine en doğru şekilde ulaşabileceğiniz bir menü içinden ilerlemek, işinizi kolaylaştırıyor. Limit ya da kart işlemlerinden kredi kartının toplam limiti, kullanılabilir limiti ve kullanılabilir nakit avans limiti benzeri bilgilere pratik bir şekilde ulaşabilmek mümkün oluyor.


Bankaların hizmet ve fiyatlama politikasına bağlı olarak kredi kartı limit sorgulama işleminden alınan ücretin miktarı değişebiliyor. Bazı ortak ATM’lerde tek bir ekran üzerinden hem kredi kartının borç bilgilerine hem de limit bilgilerine rahatlıkla erişim sağlanabiliyor. Bazı ortak ATM’lerde ise limit bilgisi ve borç bilgisi, ayrı ekranlardan takip edilebiliyor. Ortak ATM’lerden yapılan kredi kartı limit sorgulama işlemi için bankadan bankaya ücret farklılığı görülebilmektedir. Yapılan işlemin sayısına ve işlem sonrasında bilgi fişi alınıp alınmaması gibi durumlara göre de fiyatlarda ufak farklılıklar görülebiliyor.


Başka banka ATM'lerinden nakit avans çekme


Para çekme, para ödeme, bakiye sorgulama ve kart şifre değişimi gibi işlemlerin yanı sıra nakit avans çekmek için de ortak ATM’leri kullanabilmek mümkün oluyor. Farklı banka ATM’lerinden nakit avans çekmek için kredi kartının nakit avans işlemlerine açık olması ve kredi kartı hesabında yeterli nakit avans limitinin bulunması isteniyor. Banka müşterileri, kredi kartı limitleri dâhilinde kullanabiliyor. Çekilen nakit avans, ATM üzerinde yer alan para haznesinden kolayca alınabiliyor.


Kullanıcılar, kendi banka ATM’lerinden nakit avans çekerken genellikle işlem ücreti ödemiyor; ancak, BSMV, KKDF, faiz ücreti ve nakit avans komisyonu gibi ücretleri mutlaka ödemeleri gerekiyor. Nakit avans olarak çekilen tutar ve taksit sayısı üzerinden anaparaya eklenen faiz ücretleri, tıpkı kredi ödemelerinde olduğu gibi farklı vadelere bölünerek ödeme planına dâhil edilebiliyor. Ortak ATM’lerden gerçekleştirilen nakit avans işlemlerinde ise temel ücretlere ek olarak nakit avans işlem ücreti de talep edilebiliyor. Acil nakde ihtiyaç duyulan anlarda farklı bankacılık kanallarından nakit avans kullanılabiliyor. Online bankacılık ve telefon bankacılığı hizmetleri üzerinden de nakit avans çekebilmek mümkün oluyor.


ENP-21734-BILGI-BANKASI-BIREYSEL-ONLINE-KREDI-KARTI-BASVURUSU-946x145

İlgili ürünler

Enpara.com Bilgi Bankası’nda yer alan tüm içerikler yalnızca bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Burada sunulan bilgilerin kesin doğruluğu garanti edilmemekte olup Enpara.com’un sunmakta olduğu veya sunacağı ürünlerle, servislerle veya kampanyalarla ilgili bir taahhüt içermemektedir. İçeriklerde yer alan bilgiler hakkında konunun uzmanlarına danışmanızı ve önerileri uygulamadan önce uzman görüşlerinden faydalanmanızı tavsiye ederiz.