NFC teknolojisi ile ödeme

NFC Teknolojisi ile Ödeme

Yeni teknolojilerin hayatınıza girişi her zaman bir devrim niteliği taşımıyor. Kimi zaman yakın dönemde kullanılmaya başlanan ve artık alışılmış bir yenilik hâline gelen kavramlar, bambaşka özellikler kazanarak farklı kullanım alanları elde edebiliyor. Artık nispeten eskimiş bir teknoloji hâline gelen kablosuz iletişim de NFC’nin ortaya çıkmasıyla yepyeni bir boyuta taşınıyor. NFC özelliğine sahip akıllı telefonlar, elde ettikleri bu yeni yetenekle bir telefondan çok daha fazlası hâline gelmiş bulunuyor. Özellikle NFC özelliği kullanılarak yapılan mobil ödeme işlemleri, gündelik hayatın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.


 
ENP-21734-BILGI-BANKASI-BIREYSEL-ONLINE-KREDI-KARTI-BASVURUSU-300x250

NFC nedir?


NFC, akıllı telefon kullanıcılarının oldukça aşina olduğu bir teknolojik terim olarak biliniyor. Açılımı “Near Field Communication” olan terim, Türkçe'de “Yakın Alan İletişimi” anlamına geliyor. Tabii ki bu yakın alanda kurulan iletişimin en büyük özelliği, herhangi bir kabloya ihtiyaç duymadan temassız olarak gerçekleşmesi oluyor. Bu kavram, Bluetooth’u andırabilir. Aslında temelde NFC ile Bluetooth teknolojisi aynı prensiplerle çalışıyor. Fakat, NFC’nin hayatınızda bu denli somut değişikliklere yol açması, bu yeni teknolojinin iki cihaz arasında bağlantı kurabilmek için çok daha kısa mesafe ve zamana gereksinim duymasından kaynaklanıyor. Bluetooth teknolojisinin çok daha gelişmiş ve gündelik hayata uyarlanmış bir versiyonu olan NFC, hızla yeni kullanım alanları kazanıyor.


NFC ile ödeme hızla yaygınlaşıyor


2002 yılında Sony ve Phillips ortaklığıyla geliştirilen NFC teknolojisi, kısa bir süre içerisinde yaygınlaşarak tüm dünyada kabul görür hâle gelmiş buşunuyor. Akıllı telefonların da yaygınlaşmasıyla neredeyse her kullanıcının erişebileceği bir teknoloji konumuna gelen NFC, özellikle temassız ödeme amacıyla sıklıkla kullanılıyor.


NFC teknolojisinin ödeme metotlarına kattığı en büyük avantaj, hız olarak değerlendiriliyor. Geleneksel cüzdanların giderek yalnızca bir aksesuar hâline geldiği yeni dönemde NFC sayesinde akıllı telefonlar, ödeme aracı olarak da kullanılabiliyor. Nakit parayı veya kredi kartını cüzdandan çıkarma, POS cihazına okutma ve hatta şifre girdikten sonra slip bekleme sürecini yalnızca akıllı telefonu NFC destekli cihaza yaklaştırma adımına indirgeyen teknoloji, günlük hayatta kullanıcılarına önemli kolaylıklar sağlıyor. NFC teknolojisi ile ödeme işlemi, başta büyük marketler olmak üzere çok sayıda mağaza ve işletme tarafından da kullanılıyor.


NFC ile ödeme nasıl yapılır?


NFC ile ödeme yapabilmek için bu teknolojiyi destekleyen bir akıllı telefonunuzun ve buna bağlı olarak çalışan bir mobil bankacılık uygulamanız olması gerekiyor. Telefonunuzun modeline göre cihazınıza NFC teknolojisini kullanma iznini verdikten sonra bu yöntemi destekleyen yerlerde kolayca temassız mobil ödeme işlemini gerçekleştirebiliyorsunuz. Tek yapmanız gereken, akıllı telefonunuzu NFC teknolojisine sahip POS cihazına 4-5 santimetre kadar yaklaştırmak oluyor. NFC özelliği ile yapılan ödemelerde herhangi bir şifre girme adımı bulunmuyor. Ayrıca, bu teknoloji kullanılarak gerçekleştirilen ödemelerde müşteriye kredi kartı slibi de verilmiyor.


NFC ile ödeme yapmanın avantajları


  • Hızlı ve pratik: NFC ile ödeme yapma işlemini her kesim tarafından bu kadar tercih edilen bir uygulama hâline getiren konuların başında, metodun oldukça hızlı bir çözüm sunuyor olması geliyor. Ödeme işlemlerine hız kazandıran bu yöntem sayesinde mağazalar veya marketlerdeki uzun kasa kuyrukları da tarihe karışıyor.
  • Hijyenik kullanım: Temassız ödeme yönteminin bir diğer avantajı ise gün boyu çok sayıda kişiyle etkileşime giren POS cihazı veya nakit para gibi maddelere dokunmanızı gerektirmemesi olarak öne çıkıyor. NFC ile ödeme seçeneği, özellikle bu tarz konularda hassasiyeti olanlar için ideal bir çözüm sunuyor.
  • Gereksiz kâğıt israfından kurtarır: NFC ile ödeme yapıldığında herhangi bir kart slibinin basılmıyor olması, kâğıt israfının önüne geçerek çevresel anlamda pozitif bir etki sağlıyor. Üstelik, NFC yöntemi ile ceplerinizde birikmiş kart slibi yığınları tarihe karışıyor.
  • Cüzdanınızı unutsanız da telefonunuz yanınızda: Teknolojinin gündelik hayata hızla entegre olduğu bu dönemde akıllı telefonlar, insanların âdeta bir uzvu hâline gelmiş durumda bulunuyor. Bu sebeple anahtar, cüzdan veya kredi kartı kolayca unutulabilirken bir dakika bile yanımızdan ayırmadığımız akıllı telefonların unutulması çok daha zor bir hâl alıyor. Eğer NFC özelliğini kullanıyorsanız cüzdanınızı unuttuğunuzda ödeme işlemlerini dert etmenize gerek kalmıyor. Akıllı telefonunuz sizin için hızlıca bir mobil cüzdana dönüşebiliyor.

NFC ile ödeme yapmak güvenli mi?


NFC özelliğiyle yeni tanışan kullanıcıların akıllarına ilk olarak bu yöntemin güvenli olup olmadığı sorusu geliyor. Öncelikle şunu belirtmekte fayda var ki akıllı telefonunuzun NFC özelliğini aktif olarak kullanabilmesi için telefonun tuş kilidinin açılması gerekiyor. Yani bir diğer deyişle telefonunuz başkasının eline geçtiğinde NFC özelliğini kullanması için öncelikle bu kişinin ekran şifresi adımını aşması gerekiyor. Tıpkı kredi kartı veya banka kartınızı kaybettiğinizde kötü niyetli kişilerin bu kartları şifrenizi bilmeden kullanamayacak olması gibi NFC yönteminde de bu aşama güvenlik adına bir kalkan görevi görüyor.


NFC’nin akıllı telefonunuz çantanızdayken bilginiz dâhilinde olmadan kullanılması da pek olası bir durum değil. Çünkü NFC özelliğinin çalışması için POS cihazının telefona 4-5 santimetre kadar yaklaşması gerekiyor.


Ancak, tüm bunların yanı sıra NFC özelliğiyle yapılan ödemelerde de bazı tedbirler almak gerekiyor. Akıllı telefonunuza casus yazılımlar yüklenmediğinden emin olmanız; telefonunuzun ekran kilit şifresini başkalarıyla paylaşmamanız veya telefonunuzu kaybettiğinizde bankanıza bu durum ile ilgili hemen bilgi vermeniz daha güvenli bir NFC deneyimi için büyük önem taşıyor.


NFC ile Bluetooth arasındaki farklar neler?


Peki kablosuz iletişim yıllardır var olmasına rağmen nasıl bir anda bir ödeme yöntemi olarak kullanılmaya başlanıyor? Bu noktada NFC’nin önceki kablosuz iletişim teknolojisi olan Bluetooth’a karşı getirdiği farklar öne çıkıyor. Bluetooth teknolojisinde iki cihaz arasında uzun mesafeler olsa bile bağlantı sağlanabilirken NFC özelliğinde bu mesafenin 1 ila 5 santimetre arasında sınırlanması gerekiyor. Bu sayede NFC yöntemi, bilginiz dâhilinde olmadan cihazınıza bağlanılabilmesinin önüne geçiyor.


NFC özelliğini Bluetooth teknolojisine nazaran tercih edilebilir kılan özelliklerden bir diğeri ise bu yöntem kullanılarak iki cihaz arası iletişim kurulmasının çok daha kısa bir zaman gerektirmesi oluyor. Bu sayede kablosuz iletişim, gündelik hayata pratik çözümler katmayı becerebiliyor. NFC teknolojisi ile saniyenin onda biri kadar bir sürede iki cihaz arasında bağlantı kurulabiliyor.


NFC teknolojisinin diğer kullanım alanları


NFC, yalnızca mobil ödeme işlemlerinde değil; gündelik hayatın birçok noktasında pratik çözümler sunmaya devam ediyor. Veri aktarımından reklam çalışmalarına, toplu ulaşım araçlarından elektronik biletlere kadar birçok alanda NFC teknolojisi başarıyla kullanılıyor. Her geçen gün yeni özellikler kazanan akıllı telefonlar, NFC teknolojisinin de katkısı ile geleneksel birçok eşyanın yerini almaya devam ediyor.


Kredi kartlarında temassız ödeme


NFC teknolojisi yalnızca akıllı telefonlarda değil; temassız ödeme desteği bulunan kredi kartlarında da kullanılıyor. Bu yöntemde de tıpkı akıllı telefonlarda olduğu gibi kredi kartınızı POS cihazına yaklaştırmanız yeterli oluyor. Tabii bu avantajdan faydalanabilmek için temassız ödeme desteği bulunan türde bir kredi kartına sahip olmanız gerekiyor. Enpara.com’dan alacağınız temassız ödeme özelliğine sahip bir kredi kartıyla düzenleyici kurumların belirlediği belli bir tutara kadar ödemelerinizi NFC kullanarak kolay, güvenli bir şekilde ve hızlıca gerçekleştirebiliyorsunuz.


 
ENP-21734-BILGI-BANKASI-BIREYSEL-ONLINE-KREDI-KARTI-BASVURUSU-946x145

İlgili ürünler

Daha fazla bilgi

  • NFC teknolojisi nedir?

    Düşük bant genişliğine sahip bu teknoloji de tıpkı Bluetooth gibi kablosuz çalışıyor. Diğer kablosuz teknolojiler genelde dosya taşımak için kullanılırken NFC teknolojisinden daha çok veri aktarımı alanında faydalanılıyor. Aynı teknolojiye sahip iki cihaz birbiri ile oldukça yakın konuma getirilerek bilgi aktarımı sağlanıyor.

    Günlük hayatta kullanılma sıklığı artan NFC teknolojisinin geçmişi 2003 yılına uzanıyor. İlk olarak Sony ve Philips tarafından geliştirilen teknolojinin daha sonra Nokia'nın da katılımı ile güçlendiği biliniyor. Son yıllarda akıllı telefonların neredeyse tamamında dâhili olarak NFC teknolojisi yer alıyor. NFC teknolojisi, yakın mesafeden temassız kimlik doğrulama ve bağlantı paylaşımı yapmaya yardımcı oluyor. Bu nedenle daha çok temasız ödemelerde kullanılıyor.

  • NFC teknolojisinin kullanım alanları nelerdir?

    İki yönlü iletişimi kolaylaştıran NFC'nin birçok sektörde kullanım sıklığı ve yoğunluğu artan bir teknoloji olması bekleniyor. Temassız ödeme seçeneklerinin arttığı bankacılık sektörünün de bu gelişmelerden en çok etkilenecek sektör olduğu düşünülüyor. Önceden ayarları yapılmış bilgiler ile cep telefonunuzu uyumlu POS cihazlarına yaklaştırdığınızda ödemeniz kolayca alınıyor. Bu sayede kullanıcılar zaman kazanıyor ve kartlarını sürekli yanlarında taşımak durumunda kalmıyor. Banka bilgilerinizin NFC aracılığı ile POS cihazına aktarılması sayesinde kartınızı unuttuğunuz anlarda bile alışveriş yapabiliyorsunuz.

    NFC teknolojisinin kullanım alanları arasında güvenlik sektörü de bulunuyor. Özellikle son teknolojinin kullanıldığı yeni yerleşim yerlerinde, plazalarda ve ofislerde kapı açma gibi uygulamalar için NFC kullanılıyor. Elektronik kapıları açmak amacıyla kullanılan kartların yerini NFC özelliği içeren akıllı telefonlar alıyor. Böylece tıpkı temassız ödeme avantajında olduğu gibi elektronik kapıları açarken de fazladan bir kart taşımaya gerek kalmıyor. Gerekli bilgilerin karşılıklı tanımlanabildiği tüm alanlarda NFC'den faydalanabiliyorsunuz.

Enpara.com Bilgi Bankası’nda yer alan tüm içerikler yalnızca bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Burada sunulan bilgilerin kesin doğruluğu garanti edilmemekte olup Enpara.com’un sunmakta olduğu veya sunacağı ürünlerle, servislerle veya kampanyalarla ilgili bir taahhüt içermemektedir. İçeriklerde yer alan bilgiler hakkında konunun uzmanlarına danışmanızı ve önerileri uygulamadan önce uzman görüşlerinden faydalanmanızı tavsiye ederiz.