Kredi notu öğrenme

Kredi Notu Ogrenme

Bankalar ve finans kuruluşları, kredi ve kredi kartı başvurularını değerlendirirken kişi ve kuruluşların kredi notunu yani kredi, kredi kartı ve kredili mevduat hesabı borçlarını ödeme alışkanlıklarına, borç durumlarına, yeni kredili ürün ve kredi kullanım yoğunluklarını dikkate alıyor. Bir tür finansal puanlama olarak kabul edilen kredi notu, başvurulara olumlu ya da olumsuz yanıt verilmesi konusunda bankaların en önemli referans kaynaklarından biri olma özelliği taşıyor.


bilgibankasi-ihtiyackredisi-content

Findeks kredi notu, 9 öncü bankanın ortaklığında faaliyet gösteren Kredi Kayıt Bürosu tarafından hesaplanıyor. Bankalardan alınan müşterilere ait finansal işlem verileri, çok çeşitli bileşenler üzerinden analiz edilerek belirli bir puanlama yapılıyor. Elde edilen kredi puanı, finans kuruluşunun, müşteri ve ödeme alışkanlıkları hakkında fikir sahibi olmasını sağlıyor. Bankalar bu puan üzerinden kredi riski hesaplaması yapıyor ve müşteriyle ilişkisini elde ettiği verilere göre düzenliyor.


Kredi notunun iyi bir seviyede olması, kişilerin finansal adımlarını kendinden emin bir şekilde atmalarına gözle görülür biçimde yardımcı oluyor. Bu nedenle kredi notu öğrenme işi giderek daha da önem kazanıyor.


Kredi notu nasıl hesaplanır?


Findeks tarafından kredi notunuz hesaplanırken bazı temel kıstaslar baz alınır. Finansal geçmişinizi ortaya koyan bu faktörler değerlendirilerek belirli bir puanlama sistemi üzerinden çalışma yapılır ve çeşitli değerler elde edilir.


Kredi notuna etki eden en önemli faktörlerden biri kredi kartı kullanma alışkanlıklarıdır. Düzenli kart kullanımı, aylık kredi kartı ekstre borcunun son ödeme tarihinden önce kapatılması gibi tavırlar, kredi notunun yükselmesi için yardımcı olur. Kredi kartı limiti ve söz konusu limitin ne kadarının kullanıldığı gibi bilgiler, kredi notu hesaplanırken dikkate alınır.


Banka kredisi kullanımı, kullanılan kredinin geri ödemesinin hangi sürede ve ne şekilde yapıldığı gibi bilgiler kredi notunun belirlenmesine doğrudan etki eder. Müşterinin kredi kullanım geçmişi, borcuna ne oranda sadık olduğu gibi veriler, onun gelecekteki davranışlarıyla ilgili fikir verici olduğundan bankalar için değerlidir. Finans kurumları da herkes gibi borcuna ve sözüne sadık insanlarla işbirliği yapmayı tercih eder. Kişinin eline geçen aylık net gelir de kredi notu açısından önemli bir belirleyicidir. Geçmişte yaptığı ve gelecekte yapmak istediği her türlü finansal işlem, kişinin geliri göz önünde bulundurularak incelenir. Gelir düzeyinin yüksek olmasının kredi notu üzerindeki etkisi olumludur.


Kredi notu neyi belirler?


Kredi notu, finans kuruluşları için müşterinin finansal karnesini temsil eder. Kişinin geçmişte yaptığı her türlü bankacılık işlemi kayıt altında tutulur ve bu veriler analiz edilerek bahsi geçen karne, yani kredi notu belirlenir. Müşteriler bankalar tarafından kredi notu aracılığıyla sınıflandırılırlar. Yapılan kredi başvuruları bu sınıflandırmalardan yola çıkılarak cevaplanır.


Bankalarla yakın ilişki içinde olan, kredi kartı ve kredi borçlarını düzenli ve zamanında ödeyen, aylık net kazancı finansal taleplerini karşılayacak miktarda olan kişiler bankalar açısından "ideal müşteri" sınıfında yer alır. İyi müşteri profiline sahip, yani kredi notu yüksek olan kişiler, yaptıkları hemen tüm finansal başvurulara kolay ve hızlı bir biçimde olumlu yanıt alabilirler.


İyi bir kredi notu, finans kurumları için düşük risk anlamına gelir. Bir başka deyişle kişinin, kullanacağı kredinin geri ödemesini düzenli ve zamanında yapması beklenir. Yüksek risk seviyesi ise kişinin, beklenen geri ödeme performansının kötü olması demektir. Bu durumda bankalar söz konusu kişiye kredi ya da kredi kartı vermekten çekinirler. Finansal işlemler konusunda sergilenen istikrarsız ve olumsuz tavırlar olumsuz bir imaj çizilmesine yol açar. Bu kişilerin, örneğin ihtiyaç, konut ya da taşıt gibi kredi türlerinden yararlanabilmesi zorlaşır. Kişinin bankaların gözündeki profilini iyileştirmesi beklenir. Bunun için de finansal sorumluluklarını yerine getirmesi gerekir.


Sonuç olarak kredi notu, kişinin finansal geçmişini ve muhtemel finansal geleceğini belirler ve bankaların o kişiyle ilgili fikir sahibi olmasını sağlar. Bu şekilde bankalar, bahsi geçen kişiyle herhangi bir kredi çalışması yapıp yapmayacaklarına karar verirler.


Kredi notu nasıl yükseltilir?


Kredi notunuz sabit rakamlardan meydana gelmez. Nasıl ki geçmişte gerçekleştirdiğiniz her türlü bankacılık işlemi değerlendirilerek bir not hesaplandıysa, bundan sonra yapacağınız işlemlerin de aynı şekilde kredi notunuz üzerinde etkisi olması beklenir. Bu etkinin olumlu ya da olumsuz olmasını ise tamamen sizin finansal eylemleriniz belirler.


Kredi notunu yükseltmek için atılabilecek bazı adımlar vardır.


  • Her şeyden önce, çeşitli sebeplerle bankalara yaptığınız borcu ödemeniz gerekir. Çektiğiniz kredinin olduğu kadar kredi kartınızla yaptığınız harcamaların da geri ödemesini zamanında ve eksiksiz olarak gerçekleştirmenizin bankalar açısından kıymeti büyük olur. Herhangi bir bankanın müşteri olarak sizin hakkınızda olumlu bir algı oluşturması için borcunuza sadık olmanız temel kriterdir.
  • Düzenli fatura ödeme alışkanlığı iyi bir profil çizmeniz için size yardımcı olur.
  • Aylık ekstre borcunu geciktirmeden ödediğinizde bu durum kredi notu hanenize artı puan olarak kaydedilir.
  • Çektiğiniz bir kredinin borcunu ya da yine kredi kartınızdaki borcun tamamını tek seferde ödeyip kapatmak, kredi notunuzun yükselişe geçmesi adına yapabilecekleriniz arasında yer alır.

Kredi notu hangi aralıklarla yenilenir?


Findeks kredi notu, siz finansal işlemler yaptıkça kendini yeniler. Gerçekleştirdiğiniz bankacılık işlemleri incelendikten sonra özel bir puanlama sistemi aracılığıyla yeniden hesaplanarak güncellenir.


Kredi notunun güncelleme sıklığı için değişmez tarihler vermek mümkün değildir. Ancak notların ortalama ayda ya da bir buçuk ayda bir yenilendiği gözlenir. Kredi notunu hesaplayan ve güncelleyen tek kuruluş Kredi Kayıt Bürosu’dur. Kredi Kayıt Bürosu’nun not güncelleme işlemini yapabilmesi için müşterilere ait aylık tüm finansal işlem bilgisine sahip olması gerekir. Söz konusu veri, Kredi Kayıt Bürosu’na bankalar tarafından gönderilir. Bu veri paylaşımı noktasında zaman zaman yaşanan gecikmelere, tüm bankaların aynı anda hareket etmesinin güçlüğü gibi durumlara bağlı olarak aylık periyotlar bazen uzayabilir. Yine de kredi notu yenilenme süresi genellikle 40 ila 45 günü geçmez.


Yüksek kredi notunun avantajları


Yüksek kredi notunun sağladığı avantajlar genel olarak hayatınızı kolaylaştırır. Her türlü finansal ihtiyacınızı kolay, pratik ve hızlı bir şekilde çözüme kavuşturabilirsiniz. Kredi taleplerinize kısa sürede olumlu yanıt alırsınız. Düşük faizli kredi imkanlarından sonuna kadar yararlanabilirsiniz. Kefilsiz taksitli alışveriş imkanını her yerde hayata geçirebilirsiniz.


Sadece finansal yaşamda da değil meslek hayatınızda bile yüksek kredi notuna sahip olmanın avantajlarını yaşayabilirsiniz. Yüksek kredi notuna sahipseniz sorumluluk sahibi, düzenli ve sadık bir birey olduğunuzu kanıtlamak için fazla bir şey yapmanıza gerek kalmaz. Karşınızdaki kim olursa olsun yüksek bir kredi notu sizin için en iyi referanslardan biridir.


Enpara.com olarak, herhangi bir belge, kefil ya da teminat vermeden başvurabileceğiniz ihtiyaç kredisi fırsatı sunuyoruz. Başvurunuzu bankamızın kredi politikaları çerçevesinde değerlendiriyoruz. Yukarıda bahsedilen kriterler çerçevesinde yaptığımız değerlendirmeyi en kısa süre içinde sonuçlandırıp size bildiriyoruz. Siz de Enpara.com müşterisi olmak veya Enpara.com İhtiyaç Kredi’sinden faydalanmak isterseniz web sitemizden hemen başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

bilgibankasi-ihtiyackredisi-footer

İlgili ürünler

Daha fazla bilgi

  • Kredi notu nasıl belirlenir?

    Kredi kartları, kredili mevduat hesabı (KMH), kredi kullanımı, mevcut kredi ödemeleri, kredi başvuruları, mesleki durum, gelir/gider durumu ve kredi kullanım sıklığı gibi hususlar, kredi notunun belirlenmesi için kullanılan başlıca veriler olarak değerlendirilebilir. Kullanılan kredilere, KMH ya da kredi kartı gibi diğer bankacılık hizmetlerine ait borçların taksitlerini zamanında ödemek, iyi bir kredi notu için son derece önemlidir. Kredi kartı dönem borçlarının mümkün olduğunca asgari tutar seviyesinin üzerinde ödenmesi, sık aralıklarla kredi başvurusunda bulunmamak ve kullanıcı gelir endeksine uygun şekilde borçlanmak da kredi puanını olumlu yönde etkiler.

  • Kredi puanlaması nasıl yapılır?

    Kredi notu ya da KKB skoru; bankaların hizmet karşılığında alınan finansal riskleri derecelendirebilmeleri, kredi hacmini artırabilmeleri ve müşterilerini düzenli ödemeye teşvik edebilmeleri için kullandıkları rasyonel bir puanlama sistemidir. Kredi risklerinin ölçülebilmesini sağlayan KKB skoru; farklı puan aralıklarının farklı şekillerde analiz edilebilmesini de kolaylaştırır. Puan aralıklarına göre KKB skoru, müşterinin ödeme performansının çok iyi olduğunu; müşterinin ödeme performansının iyi olduğunu, müşterinin ödeme performansının normal veya kötü olduğunu, müşterinin ödeme performansının dengesiz ya da zayıf olduğunu gösterir.

  • Kredi notu en az kaç olmalıdır?

    Bankalar kredi verirken kredinin geri ödenmeme riskini en aza indirmeye çalışır. Kredi sözleşmesi, bu anlamda, kredi kullanan kişiye ve bankaya belirli hukuki sorumluluklar yükler. Kredinin koşulları, vadesi, faiz oranı, varsa kefil bilgisi ya da talep edilen teminatlar, kredi sözleşmesi ile yazılı hâle getirilir. Bankalar kredi kullandırırken, aynı zamanda kredi almak isteyen kişinin geri ödemeleri yapabilecek finansal güce sahip olup olmadığı ile ilgili bir değerlendirme de yapar. Bu değerlendirme için kullanılan standart puana "kredi notu" denir. İstatistiksel model kullanılarak üretilen kredi notu, standart bir hesaplamaya dayanır ve bu sayede ülke genelinde kredi müşterilerinin değerlendirilebilmesine olanak tanır. Model kullanılarak hesaplanan kredi notu, aynı zamanda bankaların kredi verme karar sürecini de kısaltır.

    Kredi kullanmak için kredi notu gerekli midir?

    Kredi notu; kişilerin kredi kartı borçlarının ve daha önceden kullanılan kredi geri ödemelerinin düzenli olarak yapılıp yapılmadığı göz önünde bulundurularak ve kredili mevduat hesabı kullanma sıklığı ya da alışkanlıkları baz alınarak hesaplanır. Kredi notu, aslında bir kredi müşterisinin diğer kredi müşterisine göre kredi geri ödemelerini ne kadar düzenli şekilde yerine getireceğini öngörür. Kredi notu sayesinde kişinin geçmiş tüm kredi hareketleri ortak bir havuzda toplanır ve risk profili analiz edilir. Analiz sonucunda 1-1.900 arasında değişen kredi notu çıkar.

    Kredi notunuz ne kadar yüksekse bankalar nezdinde gelecekteki kredi ödemelerinizi geri ödememe riskiniz o kadar düşüktür. Diğer bir ifadeyle kredi notunuz yüksekse bankalardan kredi çekmeniz daha kolaydır. Kredi notu standart olarak hesaplansa da bankaların kredi kullandırmak için aradığı eşik değişebilir. Bankalar, kendi tahsis süreçlerine ve kredi politikalarına göre hangi kredi notunun altında kalan kişilere kredi kullandırılmayacağını belirler. Düşük kredi notuna sahip müşteriler için ilave kredi şartları belirlenebilir. Örneğin "en riskli" grup olarak tanımlanan 1-699 puan aralığındaki kredi notuna sahip bir kişinin kredi alma imkânı, çok düşüktür. "700-1.099" arasında kredi notu olan ve "orta riskli" olarak adlandırılan grupta yer alan kişilere genellikle ipotek, kefil gibi teminatlar alınması şartıyla kredi kullandırılır. "Az riskli" olan 1.100-1.499 kredi puanı grubunda bulunan kişilerden ise kefil istenebilir. "İyi" olarak kabul edilen 1.500-1.699 arasında puana sahip bir kişinin kredi kullanması, daha düşük kredi notuna sahip olan kişilere göre daha kolaydır. Genellikle 1.500 ve üzerinde kredi notuna sahip kişilerden kefil talep edilmez ve kredi tahsis süreci de kısa sürer. 1.700-1.900 aralığında kredi notuna sahip kişiler ise "çok iyi" sınıfında yer alır ve kredi almaları "iyi" grubuna göre genellikle daha hızlıdır. Ancak, kredi kullandırımı, sadece kredi notuna göre şekillenmez. Kredi puanınınız hangi gruba denk gelirse gelsin kullanacağınız kredi miktarı, gelir düzeyiniz gibi farklı unsurlar da göz önüne alınır.

  • Kredi notu hangi aralıklarla yenilenir?

    Kredi ve kredi kartı işlemleri yapan finans kuruluşları için müşteri değerlendirme ölçütlerinin başında kredi notu geliyor. Kişilerin bankalar aracılığıyla gerçekleştirdikleri tüm işlemlerin, borç ve ödeme geçmişi gibi farklı bileşenlerin analiz edilmesiyle elde edilen puanlar müşteri profillerini ortaya koyuyor. Kredi veya kredi kartı başvurusu yaptığınızda alacağınız yanıt büyük oranda kredi notunuza bağlı olarak değişiyor; dolayısıyla düşük kredi notuna sahip kişiler finansal taleplerine olumlu yanıt alabilmek için kredi notlarının pozitif yönde güncellenmesini beklemek zorunda kalıyor. Peki güncelleme işlemi ne kadar zamanda bir yapılıyor ya da kredi notu hangi aralıklarla yenilenir?

    Kredi notu güncelleme

    Kredi Kayıt Bürosu'na bağlı Findeks tarafından, gerçekleştirdiğiniz bankacılık işlemleri göz önünde bulundurularak verilen kredi notunun genel olarak ayda bir defa yenilendiği düşünülür. Ancak bu konuda kesin ve net tarihler olmadığını belirtmek gerekir. Kredi Kayıt Bürosu'nun, notları güncellemek için müşterilere ait bankacılık işlem verilerine ihtiyacı vardır. Kredi notu belirlenirken kullanılan bilgiler , bankalardan Kredi Kayıt Bürosu'na gönderildikten sonra, bu veriler ışığında notlar yenilenir. Sistem genel olarak aylık güncellemeler şeklinde işliyorsa da tüm finans kuruluşları ellerindeki verileri aynı anda paylaşamadıkları için bir takım gecikmeler yaşanabilir. Kredi Kayıt Bürosu'nun Findeks aracılığıyla gerekli güncellemeleri yapabilmesi için bilgilerin tüm bankalardan gelmiş olması gerekir. Bankaların bilgileri aynı anda paylaşamamaları bu noktada sorun teşkil edebilir.

    Bahsi geçen gecikmelerle birlikte kredi notu yenileme işlemleri büyük oranda 30-40 gün arasında gerçekleştirilir. Bununla birlikte bankalar üzerinden yaptığınız düzenli işlem ve ödemelerin kredi notunuza yansıma süresi farklıdır. Ayrıca puanlama üzerinde ne oranda bir etkisi olacağı da yine bankadan bankaya ve işlemden işleme değişiklik gösterir.

    Kredi notu sorgulama

    Mevcut kredi notunuzun en son güncellemelerle birlikte hangi seviyeye ulaşığını öğrenmek istiyorsanız bunun için kredi sorgulama işlemi yapabilirsiniz. Bu amaçla sizden istenen bilgileri doğru ve eksiksiz olarak verdiğinizde kısa süre içinde notunuzun güncellenmiş halini öğrenebilirsiniz.

    Ancak not yenilenme işleminin her ayın aynı gününde yapılamayacağını ve bununla beraber bankalar üzerinden yaptığınız finansal işlemlerin anında notunuza yansımayacağını da göz önünde bulundurmanız gerekir. Notunuzun yenilenmesi kimi zaman 45 günlük periyotları bulabilir.

    Sık sık sorgulama yapmak kredi notunuzun yükselmesine yardımcı olmaz. Bunun yerine kredi kartı borcu, kredi borcu gibi ödemeleri düzenli olarak yapmak, kredi notunuzun artmasına katkı sağlayabilir.

    Enpara.com olarak, herhangi bir belge, kefil ya da teminat vermeden sahip olabileceğiniz ihtiyaç kredisi fırsatı sunuyoruz. Başvurunuzu bankanın kredi politikaları çerçevesinde değerlendiriyoruz. Yukarıda bahsedilen kriterler çerçevesinde yaptığımız değerlendirmeyi genellikle birkaç dakika içinde sonuçlandırıp size bildiriyoruz. Siz de Enpara.com müşterisi olmak veya Enpara.com İhtiyaç Kredisi'nden faydalanmak isterseniz web sitemizden hemen başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

  • Kredi notu nasıl hesaplanır?

    Kredi ya da kredi kartı başvurusu gibi bankacılık işlemlerinin bankalar tarafından olumlu yanıtlanıp yanıtlanmaması kişilerin finansal analizlerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Diğer bir deyişle yaptığınız bir kredi başvurusu için olumlu yanıt almak istiyorsanız finansal geçmişinizin de olumlu algı yaratmış olması gerekiyor. Eğer o güne kadar gerçekleştirdiğiniz bankacılık işlemlerinizin değerlendirilmesi neticesinde ortaya olumsuz bir profil çıkıyorsa başvurularınızın istediğiniz gibi neticelenmesi zorlaşabilir.

    Kredi notu nedir?

    1995 yılından bugüne faaliyet gösteren Kredi Kayıt Bürosu, banka müşterilerinin finansal geçmişlerini belirli bir puanlama sistemine göre değerlendirir. Kredi Kayıt Bürosu'na bağlı Findeks tarafından, belirli kriterler üzerinden gerçekleştirilen değerlendirme sonucunda elde edilen puana kredi notu denir. Kişilerin kredi notları yine Kredi Kayıt Bürosu tarafından bankalar ile paylaşılır.

    Herhangi bir kredi ya da kredi kartı başvurusu yaptığınızda veya mevcut kredi kartınızın limitini yükseltmek istediğinizde bankanız her şeyden önce kredi notunuza bakar. Hemen hemen her başvuruda bu işlem tekrarlanır. Herhangi bir dönemde notunuzun düşük olması halinde başvurularınız olumsuz yanıtlanır.

    Kredi notu hesaplama kriterleri

    Kredi notunuz, Findeks aracılığıyla temel bazı bileşenler üzerinden belirlenir. Kredi kartı kullanımınız bunların başında gelir. Bilinçli bir kredi kartı kullanıcısı olmanız, ekstre ödemelerinizi zamanında yapmanız, notunuzu yükselten kıstaslar arasında yer alır. Aynı şekilde kullandığınız kredilerin geri ödemesini düzenli yapıp yapmadığınız da kredi notu hesaplanırken mutlaka dikkate alınır. Bankalara olan mevcut borç durumunuz, sahip olduğunuz gelir ile birlikte değerlendirilerek kredi notunuza etki eder.

    Kredi notu hesaplanırken müşterinin sahip olduğu kredi kartlarının limiti ve bu limitlerinin ne kadarının kullanıldığı da önemli belirleyiciler arasındadır. Kredi kartı borcunun çokluğu risk arttırıcı bir durum olduğundan kredi notunuzu olumsuz etkileyebilir.

    Müşterinin finansal geçmişinde kredi kullanım tecrübesi ve düzenli geri ödeme bilgilerinin olup olmadığı, kredi ve kredi kartı başvuru sıklığı, fatura ödeme alışkanlıkları gibi bilgiler de yine kredi notu hesaplanırken dikkate alınan faktörler arasında yer alır.

  • Kredi notu yükseltmek için neler yapabilirsiniz?

    Var olan borçlarınızı zamanında ve düzenli bir şekilde ödemek, mümkünse sıfırlamak, kredi notunuzu olumlu yönde etkileyecek en önemli faktördür. Kredi ve kredi kartı borçlarınızın tamamını ödediğinizde notunuz otomatik olarak yükselişe geçer.

    Düşük limitli kredi kartı edinip kullanmak ve elbette bu kartın ekstre borcunu aksatmadan ödemek de yine kredi notu yükseltme adına yapılabilecekler arasında yer alır. Ancak, kredi kartınızın asgari ödeme tutarını değil, bir aylık tüm ekstre borcunu ödemelisiniz. Ayrıca, söz konusu borcu hesap kesim tarihinden önce kapattığınızda kredi notunuza artı puan olarak işlenebilir. Yine düşük miktarda kredi çekmek ve çekilen krediyi mümkünse tek seferde kapatmak, veya taksitlerini zamanında ve düzenli olarak ödemek Findeks kredi notu değerlendirmesi için önemli bir ölçüt olma özelliği taşır.

    Bazı durumlarda kişinin kredi notunun düşüklüğü, kredi kartı başvurusunun dahi kabul edilmemesine neden olabilir. Bu gibi durumlarda yeni bir banka hesabı açıp bu hesabı aktif bir biçimde kullanarak kredi notunuzun yükselişe geçmesini sağlayabilirsiniz.

  • KKB skoru ne anlama gelir?

    Bankalara ve bireysel müşterilere mali disiplin kazandıran KKB skoru , bankaların rasyonel bir şekilde karar alabilmelerini ve bireylerin kullandıkları kredileri rahatça ödeyebilmelerini sağlar. Kişilerin gereğinden fazla borç yükü altına girmesini önleyen ve bankaların risklerini minimize etmesini kolaylaştıran kredi puanlandırma sistemi, uzun süreli finansman için esnek seçenekler sunar. Genel anlamda 1500 ve üzeri KKB puanına sahip olan müşteriler, gelirlerine bağlı olarak rahatlıkla kredi çekebilir. Kredi notunun 900 puan altında seyretmesi ise orta ya da yüksek risk anlamına gelir. 1200-1500 skor aralığı ise ideal kredi notu olarak değerlendirilir. KKB skoru, kredi risklerinin analiz edilmesi ve kredi kullandırmak için büyük bir önem taşısa dahi tek başına belirleyici olamayabilir.

Enpara.com Bilgi Bankası’nda yer alan tüm içerikler yalnızca bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Burada sunulan bilgilerin kesin doğruluğu garanti edilmemekte olup Enpara.com’un sunmakta olduğu veya sunacağı ürünlerle, servislerle veya kampanyalarla ilgili bir taahhüt içermemektedir. İçeriklerde yer alan bilgiler hakkında konunun uzmanlarına danışmanızı ve önerileri uygulamadan önce uzman görüşlerinden faydalanmanızı tavsiye ederiz.