Katılım bankacılığı nedir?

Katılım bankacılığı nedir

Finans sektörünün sunduğu hesap çeşitleri ve hesapların işlevleri, her kuruluşta farklı isimlerle tanıtılsa da hesapların temel amaçları, belirli prensiplerin uygulanmasıyla aynı şekilde gerçekleşir. Son zamanların en çok tercih edilen finans sistemlerinden biri olan katılım bankacılığı ise banka müşterilerine fon kullandırarak kazanmalarını sağlayan projelerden biridir. Kâr ve zarara katılma usulüyle gerçekleştirilen katılım bankacılığı, faizsiz bankacılık türlerindendir.


ENP-21734-BILGI-BANKASI-BIREYSEL-EFT-HAVALE-VE-PARA-TRANSFERLERI-300x250

Katılım bankacılığı nedir?


Katılım bankacılığında ele alınan temel terim, faizsizlik prensibidir. Katılım bankacılığı sisteminde kullandırılan fonlar; TL, USD, altın, hisse senedi, finansal kiralama gibi kıymetli fonlardır. Tasarruf yapan kişilerden toplanan bu fonlar, bankalar tarafından sanayi veya ticaret amaçlı kullanılır. Bu yöntemle elde edilen kâr ya da zarar ise yatırımcılarla paylaşılır. Tüm bu işlemlerin gerçekleştiği sisteme ise katılım bankacılığı denir.


Katılım bankacılığı sisteminde genel olarak riskli, toplum zararına ya da faizli projeler hayata geçirilmez. Hesaplara klasik faiz uygulama usulü yerine fon toplama sistemi uygulanır. Müşterilerin yatırım ya da ticari amaçlı satın almak istediği mallar, banka tarafından peşin olarak satın alınır; müşteri ise bankaya malın bedelini taksitler hâlinde öder. Bunun dışında kiralama, ortaklık gibi farklı yollarla da fon kullandırma yapılabilir.


Katılım hesabı nasıl çalışır?


Katılım hesabı açtırmaya karar verildikten sonra eldeki birikim, banka tarafından piyasada işletilmeye başlanır. İşletilen paradan elde edilen kâr payı ise her ayın başında katılım hesabına yansıtılır. Ancak, para, hesaba yansıtılmadan önce kâr tutarı öğrenilemez. Katılım hesabı açtırırken dikkat edilecek ilk husus, katılım bankalarının belirlediği paylaşım oranıdır. Paylaşım oranları, finans kuruluşlarının her birinde farklı yüzdelerle sunulur.


Katılım hesabı açtırmadan önce bankaların verdiği yüzde oranları karşılaştırılmalıdır. En yüksek paylaşım oranı sunan banka ile anlaşmaya varıldığında paranın değer kazanması hızlanabilir. Finans kuruluşlarında sunulan paylaşım oranları, belirli bir orana kadar yükselebilir. Örneğin, 10.000 TL'lik kâr payından, 9.500 TL hesap sahibinin, kalan 500 TL ise bankanın olur. Katılım hesaplarının çalışma prensibi ve işleyişlerinde kesinlikle faiz yoktur. Yalnızca kazanılan kâr payı hesaba yansıtılır. Aynı şekilde para işletilirken oluşan zararlar da müşteri ve banka tarafından ortaklaşa karşılanır. Zarar edilen para miktarı, katılım hesabından düşülebilir.


Katılım hesabının avantajları nelerdir?


Katılım hesabının avantajları, mevduat hesaplarına göre oldukça fazladır. Mevduat hesaplarında eldeki birikim, yüzdelerle belirlenen faiz oranlarıyla vadeli ya da vadesiz olarak artarken, katılım hesaplarında elde edilen kâr oranı daha fazla olabilir. Katılım hesaplarında finansmanlardan alınan kâr ve birikim sahibine verilen kâr payı paralellik gösterir. Ancak, mevduat hesaplarında şartlara göre yansıtılan tutarlar değişebilir. Aynı zamanda faiz hassasiyeti bulunan banka müşterileri için de avantajlı bir seçenek olarak sunulur. Sistemde alınan ve satılan tüm malların faturalandırılması ise resmî olmayan ticaret işlerinin oluşumunu önler.


Katılım hesaplarında elde edilen kârların tamamı, herhangi bir alım satım işi ya da mal, hizmet ve ortaklık sonucunda meydana gelir. Katılım bankalarında zarar oranları azdır. Bunun sebebi ise alınan malların değerinden daha düşük satılamamasıdır. Katılım bankalarında bir diğer avantaj ise kişilerin parayı değerlendirmek için hiçbir uğraş sarf etmemesidir. İşlemlere aracılık eden bankalar, paranın işletilmesi ve saklanması ile ilgili bütün sorumluluğu üstlenir. Tasarruf sahiplerinin kâr elde etmek için zaman kaybetmesine gerek kalmaz. Katılım bankacılığı sistemi, ülke ekonomisine de katkıda bulunur.


Katılım hesabının dezavantajları nelerdir?


Katılım hesaplarıyla ilgili araştırmalara göre yapılan bildirilerde ve makalelerde dezavantajlar da ele alınmıştır. Vadeli mevduat hesaplarında ya da birikim hesaplarında vade süresi boyunca uygulanan faiz miktarı nettir ve süre boyunca değişiklik göstermez. Ancak, katılım hesaplarında kâr payı, vade süresi sonlanana kadar bilinemez. Kâr payı ile ilgili bilinen tek şey, banka tarafından verilen pay oranının yüzdesidir. Sonuç olarak aylık net kâr oranı belirsizdir. Katılım bankacılığında fonlar, taksitlendirme yöntemiyle yapılır. Katılım bankalarının kredi kâr gelirleri ise uzun vadede ele geçer. Ayrıca bankalar, yatırımcılarına da kâr payından bir miktar ödeme yapar. Tüm bunlara bağlı olarak katılım bankalarının diğer bankalara nazaran dağıttıkları kârlar, daha düşük olabilir.


Katılım hesaplarında fon taksitlendirmelerinde ödeme günleri belirli ve kesin günlerdir. Ancak, bu durum da alacaklı tasarruf sahibi için risk oluşturur. Bunun sebebi, ticari ilişkiler içerisinde gecikmelerin yaşanabilmesinin mümkün olduğudur. Ödenmeyen kredi taksitlerinin gecikmeye düşmesi de katılım bankacılığının dezavantajlarındandır. "Faizsiz bankacılık" adıyla da anılan bu sistemde yatırılan anaparanın geri ödenmesi garanti edilemez. Bunun sebebi, bankaların alıcı ve satıcı arasında aracı durumunda olmasıdır.


Kâr payı ile faiz arasındaki farklar nelerdir?


Kâr payları, katılım hesaplarındaki paranın önce mala; ardından malın satılmasıyla birlikte tekrar paraya çevrilmesiyle elde edilen paradır. Kâr payında satışlardan veya değer kayıplarından doğan zararlar, birikim sahiplerine yansıtılır. Ancak, faizle işletilen hesaplarda herhangi bir değer kaybı olmadan faiz oranından alınan miktar hesaba yansıtılır. Dolayısıyla vade sürelerinin sonunda alınacak olan miktar, net ve belirlidir. Ancak, katılım hesaplarında zarardan ötürü anapara ya da kâr payı düşebilir.


Enpara.com faizsiz altın hesapları ve vadeli mevduat hesapları ile birikimler nasıl değerlenir?


Enpara.com Altın Hesapları’nda hesap işletim ücreti alınmaz. Faizsiz hesap türlerinden biri olan altın hesabı, altın kurlarının iniş çıkışlarına göre değer kazanır. Altın kurları yükseldiğinde veya düştüğünde hesapta paraya çevrilmiş olan altın miktarı da değer kazanır ya da kaybeder. Hesaba altın giriş çıkışı, Enpara.com'dan satın alınarak yapılabilir. Cumartesi ve pazar günleri dâhil 7/24 altın alım satımı yapılabilir. Altın hesabı açtırma işlemi, Enpara.com Cep Şube ve İnternet Şubesi'nden yapılabilir.


Enpara.com'da vadeli mevduat hesaplarında sunulan yüksek faiz oranları, birikimlerin kısa süre içerisinde değerlendirilmesini ve artış göstermesini sağlar. Vade süreleri uzadıkça kazanılan faiz miktarları da belirli ölçüde yükselebilir. Vadeli mevduat hesaplarının en önemli özelliği ise hesap işletim ücretinin olmamasıdır. Sözleşmelerle garanti edilen bu özellik, ömür boyu geçerlidir. Bu sayede birikimlerden kazanılan faiz miktarlarında ve birikimde herhangi bir kayıp yaşanmaz. Ayrıca, USD, TL ve EUR cinsinden birikim yapılabilir. Vadeli hesap açabilmek için alt tutar 10 TL/USD/EUR’dir. Vadeli mevduat hesaplarında 32 gün, 46 gün, 92 gün ve 181 gün vade süreleri bulunur. Bu sürelerden herhangi bir seçenek belirleyerek birikimlerinizi değerlendirmeye başlayabilirsiniz.


Hemen başvurun, Cep şube ya da internet şube üzerinden saniyeler içerisinde vadeli mevduat hesabı açabilirsiniz. Hiçbir risk altında bulunmayan ve zarar ödeme mecburiyeti olmayan birikimler, sürekli artış gösterir. Enpara.com Birikim Hesapları’nda da yüksek faiz oranları sunulur. Birikim hesaplarının en önemli avantajı, hesaplara her gün 17.00'ye kadar para giriş çıkışı yapılabiliyor olmasıdır. Birikim hesaplarında faiz oranları, günlük olarak yansıtılır. Enpara.com Birikim Hesapları’nda da hesap işletim ücreti alınmaz. Birikim hesabı açtırmak için Enpara.com İnternet Şube’den başvuru yapılabilir. Başvuru sürecinde herhangi bir şube ziyaretine gerek kalmaz.


ENP-21734-BILGI-BANKASI-BIREYSEL-EFT-HAVALE-VE-PARA-TRANSFERLERI-946x145

İlgili ürünler

Daha fazla bilgi

  • Katılım hesabı nasıl çalışır?

    Katılım hesabı, faizsiz kazandıran bankacılık uygulamalarından biridir. Katılım hesabında toplanan fonlar, ticari ya da sanayi yatırımlarıyla değer kazanır. Bankalar tarafından işletilen bu hesaplarda bankalar hem elde edilen kâr payını hem de işletimden doğan zararı hesap sahipleriyle paylaşmak durumundadır. Katılım hesaplarında altın, TL, döviz gibi değerli varlıklar; mal alım satımı, finansal kiralama yöntemleri gibi faaliyetler neticesinde yapılan kazanımlarla kâr artar.

    Katılım hesabı nasıl çalışır?

    Katılım hesaplarına yatırılan paralar, aslında sermaye olarak kabul edilir ve katılım hesabının bulunduğu bankanın mülkü sayılmaz. Yatırım yapmak amacıyla katılım hesabı açtıran bireylerin yatırımları, faizsiz kazanç sağlanmak üzere hesabın bulunduğu banka tarafından işletilir. Hesaplardaki paranın işletimi; alım-satım, ticaret ve sanayide üretim için kullanılan ham madde ya da diğer malzemelerin temin edilmesi; gayrimenkul işlerinde değerlendirme, iş makinesi temini gibi yöntemlerle yapılır. İşletimler sonucu kazanılan gelirler, bankaların sunduğu kâr payı oranlarıyla hesaplanır ve vade sürelerinin sonunda katılım hesaplarına dağıtılır.

    Katılım hesaplarında vade süresinin sonuna dek elde edilen net kâr miktarı açıklanmaz. Vade sürelerinin sonunda ise kâr alabilmek kesin değildir. Yapılan yatırımdan zarar doğmuş olma ihtimali de her zaman mevcuttur. Hesap zarar ettiğinde banka ve katılımcı şahıs, doğan zararı birlikte karşılar. Buna bağlı olarak katılım hesaplarında bulunan anaparada kayıplar oluşabilir. Katılım hesaplarında faizli ve risk içeren projeler uygulanmaz. Ayrıca, toplum zararına yapılan projelere de yatırım yapılmaz. Özetle katılım bankacılığında toplanan tüm fonlar, ticari ve sanayi yatırımlarıyla değerlendirilir. Bu işletimden doğan tüm zararlar ve kârlar ise banka ile ortaklaşa paylaşılır.

    Enpara.com'da katılım hesabı uygulaması var mıdır?

    Enpara.com'da katılım hesabı sistemi bulunmaz. Ancak, vadeli mevduat hesapları, birikim hesapları ve altın hesapları, avantajlı faiz kazanımlarıyla değerlenirler. Enpara.com'da birikim hesapları, her zaman avantajlı faiz kazandırır. Birikim hesaplarına gecelik faiz uygulaması yapılır. Bu sayede vade süresi sonuna kadar beklemeye gerek kalmadan günlük bakiye artışı gözlemlenebilir. Birikim hesapları için herhangi bir hesap işletim ücreti alınmaz. Enpara.com birikim hesaplarında vade süresi beklemeden para giriş çıkışı da yapılabilir.

    Enpara.com vadeli mevduat hesaplarında vade süreleri dolduğunda hesapta bulunan paraya avantajlı faiz oranları uygulanır. Bu uygulama sayesinde birikimlerde herhangi bir kayıp yaşamadan, aylık belirli oranlarda kazanım yapılır. Enpara.com vadeli mevduat hesapları da hesap işletim ücretinden muaftır. Yıllık brüt faiz oranlarına göre faiz kazanan vadeli hesaplarda bulunan birikimler, belirli tutar büyüklüklerini aştığında ise mevcut faiz oranından daha yüksek faiz kazanılabilir. Enpara.com birikim hesabı açtırmak için internet şube ya da cep şube üzerinden kolayca işlemler gerçekleştirilir.

     

  • Katılım hesabının avantajları / dezavantajları

    Katılım hesapları, Türkiye Katılım Bankaları Birliği'nin tanımlamasına göre; faizsizlik prensibiyle çalışan, kâr ve zarar ortaklığı bulunan hesaplardır. Faizli gelir kullanmak istemeyen kişilerin ve yatırımcıların sıkça tercih ettiği hesap türlerinden olan katılım hesapları, bankalara yatırılan fonların sanayide ve ticarette işletilmesi sonucunda kâr elde eder. Elde edilen kâr miktarı, katılım hesabı sahiplerine dağıtılır. Ancak, kâr gibi zarar da banka ve müşteri arasında paylaşılır.

    Katılım hesabının avantajları nelerdir?

    Katılım hesaplarının çok sayıda avantajı mevcuttur. Öncelikle, yatırım fonlarının çeşitli ticaret ve sanayi girişimlerinde kullanılması, ülkelerin ekonomisine katkı sağlar. Katılım hesaplarında yapılan tüm alım-satım işlemleri ve diğer faaliyetler, faturalandırılarak gerçekleşir. Bu kural, gayrimeşru ticari faaliyetlerin de önüne geçer. Katılım bankalarında yüksek kâr elde edilmesi durumunda, banka müşterisi de yüksek kâr alır. Katılım bankalarında alım-satım yöntemiyle işletilen hesaplarda zarar payı genellikle düşüktür. Alım ve satım işlemleri sırasında her zaman yüksek kâr edilmese de kâr payı almak muhtemeldir. Katılım bankalarının mal ticareti yapması ve bu yöntemle kazanımlar elde etmesi de bir avantaj kabul edilebilir. Günlük yaşamda ticaretle uğraşmayan ve farklı iş kollarında çalışan bireyler, banka aracılığıyla ticaret yaparak para kazanma şansı elde eder. Ticari faaliyetlerin banka tarafından yürütülmesi ve yatırımcı kişilerin bu faaliyetlerle ilgili işlemlerle uğraşmaması da zahmetsiz bir şekilde kazanç sağlamalarına yardımcı olur. Katılım bankalarında genellikle gelirin %80'i tasarruf sahiplerine dağıtılır. %20'si ise katılım hesabının ait olduğu bankaya aittir.

    Katılım hesabının dezavantajları nelerdir?

    Katılım hesabının avantajları olduğu gibi dezavantajları da mevcuttur. Tasarruf sahiplerinin ve yatırımcıların, anaparadan kayıp yaşamaları söz konusu olabilir. Katılım hesaplarının işletiminde zarar edildiğinde zarar oranları, banka ve müşteriler arasında paylaşılır. Katılım hesaplarında vade süresinin bitimine dek kazanılan kâr oranı bilinemez. Hesaptan kâr elde edileceği hiçbir zaman kesin değildir. Bilinen tek şey, daha önceden kararlaştırılmış olan kâr alma yüzdeleridir. Katılım bankacılığında mutlak riskler her zaman vardır. Ancak, klasik bankacılıkta anapara kayıpları yaşanmaz ve zarar edildiğinde zararı yalnızca bankalar karşılar. Katılım hesaplarında, anaparanın olduğu gibi geri alınabilmesi garanti edilemez. Katılım hesaplarında belirli bir getiri miktarı da bulunmaz.

    Enpara.com'da tasarruflar nasıl değerlenebilir?

    Faizsiz bankacılık sistemlerini kullanan bireylerin de tercih edebileceği faizsiz hesap türlerinden olan Enpara.com altın hesabı, altın değerlerinin iniş ve çıkışına bağlı olarak işletilir. Bu sisteme göre altın yükselişe geçtiğinde hesap bakiyesinde aynı oranda artış gözlemlenir. Enpara.com altın hesabı açtırmak isteyen Enpara.com müşterileri, cep şube ve internet şubesi üzerinden hesap açılışı yapabilir. Enpara.com müşterisi olmayan bireyler ise Enpara.com ana sayfa üzerinden müşteri olmak için başvuru yapabilirler.

     

Enpara.com Bilgi Bankası’nda yer alan tüm içerikler yalnızca bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Burada sunulan bilgilerin kesin doğruluğu garanti edilmemekte olup Enpara.com’un sunmakta olduğu veya sunacağı ürünlerle, servislerle veya kampanyalarla ilgili bir taahhüt içermemektedir. İçeriklerde yer alan bilgiler hakkında konunun uzmanlarına danışmanızı ve önerileri uygulamadan önce uzman görüşlerinden faydalanmanızı tavsiye ederiz.