Engelsiz bankacılık nedir?

engelsiz bankacılık

Engelli bireyler, ne yazık ki gündelik hayatın birçok noktasında yaratılmış engellerle karşı karşıya kalarak zorluklar yaşıyor. Engelli bireylerin varlığı göz ardı edilerek düzenlenmiş olan dünya, bu kişilere iş hayatında, sokakta, alışveriş merkezlerinde ve hatta evlerde yaşamı zorlaştırıyor. Son dönemde bu problemi ortadan kaldırmak adına adım atan alanlardan biri de bankacılık sektörü olarak öne çıkıyor. Engelli bireylerin bankacılık işlemlerini çok daha kolay bir şekilde gerçekleştirebilmesi adına birçok banka tarafından çeşitli uygulamalar işleme alınıyor.


Engelsiz bankacılık nedir?


Bankaların, engelli bireylerin bankacılık ile ilgili her türlü işlemini daha kolay bir şekilde ve engellerle karşılaşmadan yapabilmesi adına yürüttüğü uygulamalara "engelsiz bankacılık" adı veriliyor. ATM’lerden banka şubelerine, mobil uygulamalardan web sitelerine kadar günlük hayatta sıklıkla kullanılan bankacılık kanalları, hızla engelli kişilere uygun hâle getiriliyor. Bu sayede hem engelli bireylerin çok daha kolay bir şekilde bankacılık hizmeti alması hem de toplumsal bir duyarlılık oluşması hedefleniyor.


 
ENP-21734-BILGI-BANKASI-BIREYSEL-EFT-HAVALE-VE-PARA-TRANSFERLERI-300x250

Engelsiz şubeler


Engelsiz bankacılık uygulamaları kapsamında banka şubeleri, engelli dostu hâle getiriliyor. Türkiye’nin birçok noktasında yer alan engelli dostu banka şubelerinde yapılan düzenlemeler şu şekilde sıralanıyor:


  • Engelli müşterilerin tümü, şubelerin giriş katında işlemlerini gerçekleştirebiliyor.
  • Engelli kullanıcı, banka şubelerinde yer alan akıllı ekranlar vasıtasıyla banka çağrı merkezine bağlanarak işaret dili konusunda uzman kişilerden tercümanlık hizmeti alabiliyor.
  • Görme engelli kullanıcılar için banka şubelerinin zeminlerinde hissedilebilir yüzey kullanılıyor. Bu sayede görme engelli bireyler, şube içerisinde gitmek istedikleri yere kolayca ulaşabiliyor.
  • Yine görme engelli kullanıcılar için şubelerde kabartma "Braille" alfabeli tabelelar yer alıyor.
  • Engelli kişilerin şubeye ulaşabilmesini kolaylaştırmak adına hem şube girişinde hem de şube içerisinde portatif engelli rampaları kullanılıyor.
  • Engelli kişilerin kullanımına yönelik kablosuz engelli yardım butonu bulunuyor.
  • Şube merdivenlerinde yaşanabilecek olası kazaların önüne geçebilmek adına kaydırmaz bantlar kullanılıyor.
  • İşitme kaybı olan kullanıcılar için indüksiyon döngü sistemi kullanılıyor.

Engelsiz ATM’ler


Bankacılık kanallarının belki de en çok kullanılanı olan ATM’ler, engelsiz bankacılık uygulamalarının da temelinde yer alıyor. Engelli bireylere daha kolay bir bankacılık hizmeti sunma amacıyla bankalar, buna uygun fiziki koşullara sahip ATM’leri hizmete alıyor. Türkiye’nin birçok noktasında hızla yaygınlaşan engelsiz ATM’ler; görme, işitme veya bedensel engelli bireylerin kullanımına uygun olacak şekilde düzenleniyor.


Engelsiz ATM’lerde yapılan düzenlemeler şu şekilde sıralanıyor:


  • Tekerlekli sandalye kullanan bireylerin ATM ekranı ve klavyesine kolayca ulaşabilmesi adına ATM yükseklikleri, buna göre düzenleniyor. Ortalama 90-95 santimetre yüksekliğinde olan ATM ekranları sayesinde bedensel engelli kişiler, ATM’yi kullanırken herhangi bir zorlukla karşılaşmıyor.
  • Engelsiz ATM’lerde gözetilen bir diğer önemli detay da engelli kişilere ATM’ye yaklaşırken tekerlekli sandalyesiyle gerekli manevrayı yapabileceği alanın sunulması oluyor. Aynı zamanda engelsiz ATM’lerde ATM ile işi biten engelli bireyin geri dönüşü için de yeterli alan bırakılıyor.
  • ATM kullanımı sırasında engelli bireylerin tekerlekli sandalyeleriyle güvenli bir şekilde pozisyon alabilmesi için bu ATM’lerin önünde belirli bir alan bırakılıyor.
  • Basamağa sahip mekânlarda bulunan engelsiz ATM’ler için tekerlekli sandalye kullanan kişilerin kullanımına uygun olacak şekilde bir adet rampa bulunduruluyor. Bu sayede engelli bireyler, ATM’ye ulaşım konusunda da sorun yaşamıyor.

Görme engelliler için engelsiz bankacılık


Engelsiz ATM’ler, yalnızca tekerlekli sandalye kullanan kişiler özelinde değil; görme engelliler için de bazı düzenlemeler içeriyor. Bu ATM’lerde görme engelli kişiler için yapılan uygulamalar, şu şekilde sıralanıyor:


  • ATM ekranında yer alan tüm bilgiler, uyarılar veya yönlendirmeler, sesli bir şekilde görme engelli kişiye okunuyor. Sesli bildirim özelliğinin aktif hâle gelmesi içinse ATM üzerinde bulunan kulaklık girişine kulaklık takılması gerekiyor. Bu sayede görme engelli kişi, hem ekrandaki tüm bilgilerden haberdar olabiliyor hem de bu bilgilerin gizliliği korunmuş oluyor.
  • Görme engelli bireylerin ATM’lerde istemedikleri herhangi bir işlemi gerçekleştirmemesi adına her işlem onayı öncesinde kişiye sesli bilgilendirme metni okunuyor.
  • Engelsiz ATM’leri kullanan görme engelli kişiler, diledikleri takdirde ATM ekranını tamamen kapalı hâle getirebiliyor. Bu sayede ATM’de yapılan işlemlerin yalnızca kulaklık vasıtasıyla kullanıcıya iletilmesi sağlanırken, kötü niyetli kişilerce ekranın incelenmesinin de önüne geçiliyor.
  • Görme engellilere hizmet veren engelsiz ATM’lerde ses düzeyini ayarlama özelliği bulunuyor. Ayrıca, engelli bireyler, dilerlerse bir önceki sesli bilgilendirmeyi tekrar dinleme imkânını da kullanabiliyor.

Çağrı merkezlerinde engelsiz bankacılık


Sıklıkla kullanılan bankacılık kanallarından bir diğeri olan çağrı merkezleri de engelli kişilere uygun olacak şekilde hizmet veriyor. Engellilik durumunu bildiren banka müşterileri, engelsiz bankacılık uygulamaları kapsamında çağrı merkezlerinde bazı öncelik ve ayrıcalıklara sahip oluyor.


Çağrı merkezlerinde engelli bireylerin kullanım deneyimini kolaylaştırmak adına gerçekleştirilen uygulamalar, şu şekilde sıralanıyor:


  • Engellilik durumunu daha önceden bankaya bildirmiş olan müşteri, çağrı merkezini aradığında direkt ve öncelikli olarak müşteri temsilcisine bağlanıyor.
  • Görme engelli kişiler için çağrı merkezindeki tuşlama süreçlerine ayrılan zaman, normalden daha uzun bir süre olarak düzenleniyor.
  • İşitme engelli bireyler için çağrı merkezleri, bu kişilerin iletişim yöntemlerine uygun olacak şekilde hazırlanıyor.

Web siteleri ve mobil uygulamalar


Günümüzde bankacılık işlemlerinin çok büyük bir çoğunluğu bankaların web siteleri veya mobil uygulamalar üzerinden gerçekleştiriliyor. Banka web sitelerinin hazırlanmasında ve mobil uygulamaların geliştirilmesinde engelli kullanıcıların kullanım deneyimine pozitif yönde etki edecek bazı özelliklerin eklenmesi gözetiliyor.


Engelsiz bankacılık uygulaması kapsamında web sitesi ve mobil uygulamalar özelinde gerçekleştirilen düzenlemeler, şu şekilde sıralanıyor:


  • Banka web siteleri ve mobil uygulamaların tüm ekranları görme engelli kullanıcıların kullanımına uygun olarak ekran okuyucu özellikler ile destekleniyor. Bu sayede görme engelli kişiler, tıpkı engelsiz ATM’lerde olduğu gibi, web siteleri ve mobil uygulamalarda da sesli bilgilendirme sisteminden faydalanabiliyor.
  • Web sitesi ve mobil uygulamalarda yalnızca bankacılık işlemlerinin yapılmasını sağlayan menüler değil; banka ile kullanıcı arasındaki sözleşmelerin bulunduğu ekranlar da ekran okuyucu desteği içeriyor. Böylece görme engelli kullanıcılar, imzalayacakları sözleşme hakkında detaylı bilgi sahibi olabiliyor.
  • Mobil uygulama üzerinden müşteri temsilcisine bağlanma hizmeti de engelli müşteriler için öncelikli olarak sağlanıyor.
  • İşitme engelli kullanıcılar için web siteleri ve mobil uygulamalarda direkt ve öncelikli olarak bağlanabilecekleri bir müşteri temsilcisi bulunuyor. Bu sayede işitme engelli kullanıcı, güvenli bir chat platformunda yapmak istediği bankacılık işlemleri için profesyonel yardım alabiliyor.

Ayrıca, engelsiz bankacılık uygulamaları kapsamında bankaların POS cihazları da bazı özellikler gözetilerek tasarlanıyor. POS cihazlarında engellilerin kullanımına uygun tuşlar kullanılırken, ekran kalitesi de görme kaybı olan kullanıcılara yönelik olarak düzenleniyor. Ayrıca, engelli kullanıcılar, POS cihazlarından yaptıkları her alışverişten sonra cep telefonlarına gönderilen bir SMS ile bilgilendiriliyor. Bu sayede kullanıcının bilgisi dâhilinde olmayan harcamaların da önüne geçilmiş oluyor.


Enpara.com Türkiye’nin birçok noktasında hizmet veren anlaşmalı engelsiz ATM’lerle bankacılık işlemlerinde de engelleri kaldırıyor. Engellilik durumunu Enpara.com’a bildiren her kullanıcı, engelsiz bankacılık uygulamalarının tümünden ücretsiz bir şekilde yararlanabiliyor. Ayrıca, tüm bu uygulamalar, 70 yaş üstündeki tüm kullanıcılara da herhangi bir belge istenmeksizin tamamı ile ücretsiz olarak sunuluyor.


ENP-21734-BILGI-BANKASI-BIREYSEL-EFT-HAVALE-VE-PARA-TRANSFERLERI-946x145

İlgili ürünler

Daha fazla bilgi

  • Engelsiz bankacılık nasıl kullanılır?

    Engelli vatandaşların bankacılık hizmetlerine erişimini kolaylaştıran her türlü olanağa ve uygulamaya "engelsiz bankacılık" adı verilir. Engelsiz bankacılık, şubelerde işlem sırası uygulamasındaki avantajlardan engelli vatandaşların kullanımına uygun dijital uygulamalara sayısız hizmeti kapsar. Engelsiz bankacılık, engelli vatandaşların günlük bankacılık işlemlerini kolaylıkla yapabilmelerine ve bankacılık hizmeti alırken herhangi bir engelle karşılaşmamalarına imkân tanır. Engelsiz bankacılık hizmetlerinden faydalanmak için bankaya engellilik durumunu gösteren belgelerle başvurulması gerekir.

    Engelsiz bankacılık uygulamaları

    Engelsiz bankacılık uygulamalarının başında zemindeki hissedilebilir yüzeyler, kabartma "braille" alfabeli tabela, engelli rampası, kablosuz engelli yardım butonu, merdivenlerdeki kaydırmaz bant gibi uygulamalar gelir. Şubenin işlem sırasında engelli müşterilere öncelik tanınması da engelsiz bankacılık hizmetlerinden biridir. Engelli müşteriler, işlemlerini öncelikli olarak ve varsa şubenin üst katına çıkmak zorunda kalmadan yapabilir. Ayrıca, engelsiz bankacılık çalışmaları kapsamında banka çalışanlarına işaret dili eğitimi verilmesi, işitme engelli vatandaşların şubelerden daha hızlı bir şekilde bankacılık işlemlerini gerçekleştirmelerine olanak tanır. İşaret dili eğitimi sayesinde banka çalışanları ve engelli müşteriler arasındaki doğrudan iletişim kolaylaşır.

    Engelsiz bankacılık kanallarından biri de ATM'lerdir. Ortopedik engelli erişimine uygun ATM tasarımı, tekerlekli sandalyenin ATM'ye uygun şekilde yaklaşabilmesine, tekerlekli sandalyeden klavyeye erişilebilmesine ve ATM önünde manevra yapılabilmesine imkân tanır. Görme engelli müşterilerin işlem yapmasını kolaylaştırmak için sesli işlem özelliği entegre edilen ATM'ler ise tüm bankacılık işlemlerinin, tuşlara basmaya gerek kalmadan sesli komutlarla yönlendirilmesini sağlar. Sesli menüde ekranda gösterilen tüm uyarılar, onay ve hata mesajları gibi bilgiler, sesli olarak okunur. Ayrıca, ortak ATM hizmetlerinden engelli müşterilerin ücretsiz olarak yararlanması da engelsiz bankacılık örnekleri arasında bulunur. İnternet bankacılığı veya cep şube çerçevesindeki engelsiz bankacılık uygulamalarının başında dijital kanalların ekran okuyucu programlarla uyumlu hâle getirilmesi ve görme engelli müşterilere daha kolay hizmet verilmesi sayılabilir. İşitme engelli müşterilerin çevrimiçi yazışma kanalı sayesinde anında hizmet alabilmesi de dijital kanallar üzerinden sunulan engelsiz bankacılık hizmetleri arasındadır.

Enpara.com Bilgi Bankası’nda yer alan tüm içerikler yalnızca bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Burada sunulan bilgilerin kesin doğruluğu garanti edilmemekte olup Enpara.com’un sunmakta olduğu veya sunacağı ürünlerle, servislerle veya kampanyalarla ilgili bir taahhüt içermemektedir. İçeriklerde yer alan bilgiler hakkında konunun uzmanlarına danışmanızı ve önerileri uygulamadan önce uzman görüşlerinden faydalanmanızı tavsiye ederiz.