e-Haciz nedir?

e-Haciz Nedir?

Son yıllarda büyük ilerlemeler kaydeden devlet kurumları elektronik uygulamaları, kamu işlemlerini hızlandırırken, gerekli sorgulama işlemlerinde de çok sayıda kolaylık sağlar. Elektronik haciz anlamına gelen ''e-Haciz'' uygulaması, e-Devlet sistemi üzerinden görüntülenebilen yeni bir uygulamadır. Devlete borçlanan herhangi bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, tüm vergi borçlarını ve diğer borçları, bu uygulama üzerinden görüntüleyebilir. Uygulamanın borç sorgulama sistemi ile borcun türü, borcun bağlı olduğu vergi dairesi, borcun ödeme tarihi, borcun durumu, toplam borç tutarı gibi bilgiler, kolaylıkla öğrenilebilir.


ENP-21734-BILGI-BANKASI-BIREYSEL-EFT-HAVALE-VE-PARA-TRANSFERLERI-300x250

E-haciz nedir?


E- Haciz, e-Devlet sistemine bağlı olarak ve ayrı olarak çalışabilen, vadesi geçmiş ya da takipte olan devlet borçlarını elektronik ortamda görüntülemeye yardımcı olan bir online uygulamadır. Haciz işlemleri, icra yoluyla bildirilebileceği gibi günümüzde elektronik haciz yöntemiyle de bildirilir. VEDOP (Vergi Dairesi Otomasyon Programı), Vergi Dairesi Başkanlığına düzenli olarak borçlu bildirimleri yapar. Vergi Dairesi Başkanlığı ise eldeki kayıtları Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının Tahsilat Grup Müdürlüğüne gönderir. Tahsilat Grup Müdürlüğü, kayıtlardaki kişileri bankaların genel müdürlüklerine bildirir. Bu kişilerin bankalarda bulunan maaş hesabı, birikim hesabı gibi hesaplarındaki varlıklarının bloke edilmesi emri verilir.


Bloke miktarları, genel olarak borçlar tutarında olur. Borç haricindeki varlıklar, bankalardan tahsil edilebilir; harcanabilir. Ancak blokeli tutar, hiçbir şekilde kullanılamaz. Bazı durumlarda borç tutarının haricindeki miktar da bloke edilmiş olabilir. Borç ödemeleri gerçekleştiğinde ya da yapılandırıldığında ise bloke kaldırılır. Bu işlemlerin tamamı, elektronik haciz uygulamasıyla gerçekleşir. Elektronik haciz başlamadan önce borçlu kişilere 7 gün içerisinde ödeme yapması gerektiğini bildiren bir tebligat gönderilir. Herhangi bir geri dönüş alınmadığında ise yasal işlemler başlatılır. SGK borçları da devlet nezdinde tahsil edildiğinden, bu borçlar için elektronik haciz uygulaması yapılabilir. "Kamu alacağı" adı altında ifade edilen tüm devlet borçları, elektronik haciz uygulaması aracılığıyla tahsil edilir.


e-Haciz sorgulama nasıl yapılır?


e-Haciz sorgulamaları, e-Devlet içerisinde bulunan Gelir İdaresi Başkanlığı alanından yapılabilir. Ancak sorgulamanın gerçekleşebilmesi için internet bankacılığı gibi farklı giriş yöntemleri kullanılmamalıdır. Sorgulamanın yapılabilmesi için e-Devlet girişinin doğrudan şifre ile yapılmış olması gerekir. Gelir İdaresi Başkanlığı e-haciz bölümü işaretlendiğinde İnternet Vergi Dairesi'ne yönlendirme yapılır ve sayfada ilgili şahısın tüm vergi borçları görünür. Motorlu Taşıtlar Vergisi, Kredi Yurtlar Kurumundan alınan kredi borçları ve diğer vergi borçları, bu alanda görüntülenebilir. Borçların başlangıç tarihi, gecikme zamları, net borç miktarları gibi tüm detaylı bilgilere bu yolla ulaşılabilir.


Gelir İdaresi Başkanlığının İnternet Vergi Dairesi üzerinden taşıt vergi ve ceza borçları sorgulama ve ödemesi, harç sorgulama ve ödemesi, yapılandırılmış vergi borcu görüntüleme ve ödemesi, genel borç sorgulama ve ödemesi, tahakkuk, tecil fiş numarası ile borç sorgulama ve ödeme, borç talepleri listeleme, ödeme ve alındı sorgulama işlemleri yapılabilir. Mükellef işlemleri içerisinde ise e-Haciz bildirileri sorgulama, borcu yoktur ve mükellefiyet yazısı, e-Yoklama fişi, Mükellef Geri Bildirim Sistemi, ihbar bildirimi gibi alanlar kullanılabilir. e-Haciz bildirileri bölümü içerisinde ise ''Araçlara Uygulanan Elektronik Hacizler'' ve ''Banka Hesaplarına Uygulanan Elektronik Hacizler'' birimleri görülebilir.


e-Haciz kaldırma ve ödeme işlemleri nasıl yapılır?


e-Haciz'lerin bildiriminden sonra 7 gün içerisinde bağlı olunan vergi dairesine gidilerek borç ödemesi yapılabilir ya da yapılandırma yapılarak borcun taksitler hâlinde ödenmesi sağlanabilir. Vergi borçları için düzenlenen ödeme kolaylığı uygulamaları takip edilerek, taksitlendirme, indirim gibi avantajlı düzenlemelerden de yararlanılabilir. Bu uygulamalar, genellikle kamuoyuna belirli tarihlerde bildirilir. Bu tarihler içerisinde de gerekli düzenlemeler yaptırılabilir.


Vergi borçları, anlaşmalı bankaların ATM'leri, internet bankacılığı uygulamaları ya da cep şubelerinden ve Gelir İdaresi Başkanlığının resmî web sitesi üzerinden ödenebilir. Banka hesabına gelen haciz ise banka aracılığıyla taksitlendirilebilir ve mevcut haciz kaldırılabilir. E-Haciz uygulaması ile araçlara ya da gayrimenkullere de haciz işlemi yapılabilir. Ödeme taksitlere bölündüğünde, kısmi ödeme yapıldığında ya da borç tamamen kapatıldığında ise haciz ve blokeler, otomatik olarak kalkabilir. Gelir İdaresi Başkanlığı resmî web sitesi ''https://intvrg.gib.gov.tr'' üzerinden tüm vergi ödemeleri yapılabilir.


Ödeme yapılmadığında elektronik haciz tahsilatı nasıl gerçekleşir?


Elektronik haciz yoluyla bloke edilen banka hesaplarında bakiye varsa EFT yoluyla kişi adına vergi dairesine hesaplarına aktarılır. Banka hesaplarında bakiye bulunmaması durumunda ise ikinci yol olarak borçlu kişilerin mal varlıkları incelenir ve mal varlıklarına haciz konulur. Elektronik haciz yöntemiyle yapılan tahsilatların faizleri, masrafları ya da havale ve EFT ücretleri, borçluya ait hesaptan kesilir. İşlemler neticesinde gerçekleşen tüm masrafları, mükellefler ödemek durumundadır.


e-Haciz kredi kartlarına uygulanabilir mi?


Elektronik hacizler ile kredi kartına bağlı olan ana hesapların bloke edilmesi sonucunda bankalar, kredi kartlarına da bloke koyabilir. Ana hesapta kredi kartını temin eden bakiye bloke olduğu için bu işlem gerçekleşebilir. Ancak elektronik haciz, doğrudan kredi kartlarına konulamaz. e-Haciz, yalnızca banka hesaplarına ve mal varlıklarına konulabilir. Banka idareleri, elektronik hacizle bloke edilen hesaplara bağlı olan kredi kartlarını veya ek para kartlarını bloke edebilir. e-Haciz tahsil edildiğinde ya da ödeme için bir miktar verilerek yapılandırma yapıldığında kredi kartlarındaki ve hesaplardaki blokeler de ortadan kalkar.


Enpara.com'da Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemelerinden ücret alınır mı?


Enpara.com'da tüm kredi kartı ödemeleri, fatura ödemeleri, cep telefonuna TL yükleme, kira ödemeleri diğer banka hesaplarına yapılan Türk Lirası transferler ve ödemeler, ücretsiz olduğu gibi Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemelerinden de ayrıca masraf alınmaz. Tüm vergi borçlarınızı Enpara.com aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığının ilettiği hesap numarasına masrafsız ve ücretsiz bir şekilde yapabilirsiniz. Taksitli vergi ödemeleriniz için ise aynı hesap numarasına düzenli ödeme talimatı vererek ödeme işlemi gerçekleştirebilirsiniz.


Masrafsız bir şekilde yapılan tüm bu işlemlerin gerçekleştirilmesi için Enpara.com Vadesiz Mevduat Hesabına sahip olmanız yeterlidir. Enpara.com hesabınızda para olmasa dahi talimatlı ödemeleriniz, Ekpara limitinizden düşülerek yatırılır. Enpara.com'da Vadesiz TL hesabı açtırmak ise oldukça kolaydır. Şubesiz bankacılık hizmetleri veren Enpara.com'un web sitesi üzerinden anında hesap açılış başvurusu yapılabilir. Enpara.com ziyaret ekibi ise vereceğiniz adrese ulaşarak hesap kartınızı ve diğer tüm bilgileri iletir. Enpara.com hesabı olan müşteriler, diledikleri anda ihtiyaç kredisi başvuruları da yapabilir. Ayrıca birikim hesabı, vadeli hesap, altın hesabı gibi hesapları, cep şube ve internet bankacılığı üzerinden kolaylıkla açabilir.


Enpara.com Şirketim hesabı ise Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından tahsil edilen Motorlu Taşıt Vergisi ve Gelir Vergisi’nin ücretsiz bir şekilde ödenebilmesini sağlar. Şirketinizi Enpara.com'a taşıyarak şirket hesabınızda bulunan bakiyenin faiz kazanıp değerlenmesini de sağlayabilirsiniz. Ayrıca, çalışanlarınıza yapacağınız maaş ödemelerini, prim ödemelerini ve diğer tüm giderlerinizi masrafsız bir şekilde ödeyebilirsiniz. Enpara.com Şirketim hesabında ve vadesiz mevduat hesabında hesap işletim ücreti de alınmaz. Şirketim hesabından yapılan tüm fatura ödemeleri de masrafsız bir şekilde ödenir. Tüm faturalar ve maaş ödemeleri için düzenli talimatlar vererek, işlemleri takip etmeye gerek kalmadan ödemelerinizi tamamlayabilirsiniz.


 
ENP-21734-BILGI-BANKASI-BIREYSEL-EFT-HAVALE-VE-PARA-TRANSFERLERI-946x145

İlgili ürünler

Daha fazla bilgi

  • e-Haciz nedir?

    e-Haciz, devlete olan vergi borçları ve diğer borçların, ödeme sürecinin gecikmesiyle birlikte yasal takibe girmesi ve borçlu kişilerin mal varlıklarına elektronik ortamda haciz işlemi başlatılmasıdır. E-Devlet platformundan e-Haciz uygulamasına girildiğinde T.C. vatandaşı olan her birey, devlete olan borçlarını görüntüleyebilir. Vergi borçlarının tümü, Kredi Yurtlar Kurumundan alınan öğrenim kredisi borçları, devlete ödenen harçlar, SGK borçları gibi tüm borçlar, elektronik haciz sisteminde detaylarıyla mevcuttur.

    e-Haciz nedir?

    Devlet kurumlarından birine ait olan borcun ödeme günü geçtiğinde borçlu kişilere 7 gün içerisinde ödeme yapması gerektiğini bildiren bir tebligat gönderilir. Elektronik haciz uygulaması, tebligat üzerine borcunu ödemeyen kişiler için başlatılır. Elektronik haciz uygulamasına girildiğinde borcun tutarı, nereye ödenmesi gerektiği, ödeme günü, gecikme faizi gibi önemli bilgilerin tamamı görülebilir.

    e-Haciz süreci başladıktan sonra borçlu kişinin banka hesapları, araç, konut gibi taşınır ve taşınmaz mal varlıkları devlet tarafından incelenir ve ilgili borcun tahsilatı için haciz işlemi uygulanır. Banka hesaplarına uygulanan hacizler, hesaplardaki paranın bloke edilmesiyle gerçekleşir. Blokeli tutar; genellikle elektronik haciz başlatılan borç tutarı kadardır. Bazı durumlarda bu miktar daha fazla olabilir. Hesaplardaki paranın tamamının bloke edildiği haciz işlemleri de bulunur.

    7 gün içerisinde ödeme başvurusu yapılan borçlar, vergi daireleri aracılığıyla taksitlendirilebilir. Ancak, 7 günlük müddet geçmişse taksitlendirme yapılmaz ve haciz işlemlerine başlanır. Hesaplara, araçlara ya da konutlara uygulanan elektronik hacizlerin ödemesi yapılmadığında ise ilgili borç tutarı, hesaplardan tahsil edilir. İkinci ve üçüncü haciz seçeneği olarak ise araç satışı ya da konut satışı gerçekleşir. Satışlar sonucunda e-hacize konu olan borç miktarı tahsil edilir. Satıştan elde edilen paradan kalan tutar varsa, borçlu kişiye iade edilir.

    e-Haciz ödemeleri Encard ile yapılabilir mi?

    Gelir İdaresi Başkanlığının İnternet Vergi Dairesi sayfası üzerinden ''Banka Hesaplarına Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama'' işlemi ve ''Araçlara Uygulanan Elektronik Hacizler'' sorgulaması yapılabilir. Ardından aynı sayfadan QNB Finansbank hesap ve kredi kartları ile ödeme alınabilir. Ancak, Encard ile doğrudan e-Haciz ödemeleri tahsil edilemeyebilir. Borç miktarının yanında yer alan ödeme butonu açıldığında ve kart bilgileri girildiğinde ilgili borç miktarı kartlardan tahsil edilebilir.

    e-Haciz ödemeleri, vergi dairelerinin tüm şubelerinden yapılabilir. Aynı zamanda Gelir İdaresi Başkanlığının bildirdiği anlaşmalı bankaların tüm şubelerinden ve ATM'lerinden de ödenebilir. E-Haciz işlemleriyle ilgili tüm detaylar için ''E-Haciz'' metnini okuyabilirsiniz.

  • e-Haciz sorgulama

    e-Haciz, devlet borçlarının ödenmemesi durumunda borçlu kişilerin banka hesaplarına ve mal varlıklarına yapılan elektronik haciz işlemidir. Devlet online uygulamalarının gelişmesiyle birlikte kullanılmaya başlanan yeni uygulamalardan olan elektronik haciz; maaş hesaplarına, birikim hesaplarına ya da vadesiz TL hesaplarına yapılabilir. Elektronik hacizlerin sorgulanması işlemi, oldukça kolay bir işlemdir. Borcu bulunan kişiler, e-Devlet Kapısı'ndan online olarak sorgulama işlemlerini yapabilir.

    e-Haciz sorgulama işlemi nasıl yapılır?

    e-Haciz sorgulama işlemleri, e-Devlet Kapısı uygulamasına giriş yapıldıktan sonra Gelir İdaresi Başkanlığı panelinden yapılabilir. E-Devlet üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı paneline girildiğinde doğrudan İnternet Vergi Dairesi'ne yönlendirme yapılır. Bu alanda banka hesaplarına uygulanan e-Haciz sorgulama ve araçlara uygulanan e-Haciz sorgulama olmak üzere iki ayrı sorgulama işlemi yapılabilir. Gelir İdaresi Başkanlığının resmî web sayfası üzerinden de T.C. kimlik numarasıyla elektronik haciz sorgulamaları yapılabilir. Online yollarla sorgulama yapma imkânı olmayan bireyler ise vergi dairelerini ziyaret ederek borç hakkında bilgi sahibi olabilir.

    Akıllı telefonlardan elektronik haciz sorgulaması yapmak için Google Play ya da App Store mağazalarından E-Devlet uygulaması indirilebilir. Uygulamaya giriş yapıldıktan sonra Gelir İdaresi Başkanlığı panelinden yapılan yönlendirmeyle İnternet Vergi Dairesi üzerinde ilgili borç tutarları görüntülenebilir. E-Devlet uygulamasından giriş yapıldığında herhangi bir bilgi girişi yapmaya gerek kalmadan tüm e-Haciz işlemleri listelenir.

    e-Haciz sorgulaması sonucunda borçlara ait hangi bilgiler görüntülenir?

    e-Haciz sorgulama sayfasında sorgulama yapan kişinin devlet borçlarının tamamı görüntülenir. Motorlu Taşıtlar Vergisi, öğrenim kredisi ödemeleri, SGK prim borçları gibi tüm borç bilgileri açıkça listelenir. Borcun bağlı olduğu vergi dairesi, ödeme tarihi, borca uygulanmış olan gecikme faizi miktarı, borcun net tutarı ve faizli tutar bilgileri sorgulama ekranı üzerinde görüntülenir.

    Motorlu taşıtlar vergisi Enpara.com'dan ödenebilir mi?

    Enpara.com'da Motorlu Taşıtlar Vergisi de ücretsiz yapılan ödemeler arasında yer alır. Enpara.com kredi kartları ile Enpara.com cep şube, Enpara.com internet şube platformlarının tamamından Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemeleri tahsil edilebilir. Motorlu Taşıtlar Vergisi sebebiyle yapılmış olan e-Hacizler de ödeme gerçekleştikten sonra kaldırılır.

    Enpara.com'da vadesiz mevduat hesaplarında, birikim hesabında ve Şirketim hesabında havale, EFT, cebe havale gibi para transferi işlemleri için hiçbir ücret alınmaz. Aynı zamanda fatura ödemeleri, şans oyunu yüklemeleri, cebe TL yükleme işlemleri de ücretsiz olarak gerçekleşir.

Enpara.com Bilgi Bankası’nda yer alan tüm içerikler yalnızca bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Burada sunulan bilgilerin kesin doğruluğu garanti edilmemekte olup Enpara.com’un sunmakta olduğu veya sunacağı ürünlerle, servislerle veya kampanyalarla ilgili bir taahhüt içermemektedir. İçeriklerde yer alan bilgiler hakkında konunun uzmanlarına danışmanızı ve önerileri uygulamadan önce uzman görüşlerinden faydalanmanızı tavsiye ederiz.